Остерігайтеся холери

Дата: 28.05.2024 12:18
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Холера - це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею із зневодненням. Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrioj cholerae. Холера вражає, як дітей, так і дорослих, і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Однак у багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легкими чи помірними симптомами. 

Основні симптоми холери: 

  • діарея, яка виникає раптово;
  • випорожнення дуже рідкі, можуть мати білий колір і нагадувати "рисовий відвар";
  • можуть бути нудота і блювання;
  • можуть виникати судоми у м'язах, найчастіше - у литках;
  • ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ та вух;
  • зниження температури тіла;
  • зниження еластичності шкіри, наприклад зморшки після пощипування на тильній поверхні передпліччя або кисті руки розпрямляється повільно.

Зазвичай симптоми з'являються у проміжку вд 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води. Холера легко піддається лікуванню. Бліьшість людей успішно вилікуються за допомогою швидкого введення розчину пероральної регідратації (РПР).

Якщо у вас або у когось, за ким ви догялдаєте, є діарея, блювання або зневоднення, дайте їм чисту воду та розчин для переоральної регідратації (РПР). Якщо ви сумніваєтеся у безпечності води, перед вживанням прокип'ятіть її. Або ж використайте бутильовану воду.

РПР можна придбати у аптеках у вигляді пакетованого саше готового до змішування з водою або розчину суміші оральних регідратаційних солей. Ви також можете приготувати РПР вдома.

Як приготувати РПР в домашніх умовах:

  • Вимийте руки та очисіть посуд, у якому готуватимете розчин, чистою водою із мийним засобом, ополосніть чистою водою;
  • Використовуйте безпечну воду - кип'ячену чи дезінфіковану іншим способом воду;
  • Додайте в 1 літр води 6 часнийх ложок цукру і 1/2 чайної ложки солі та перемішайте.

Продовжуйте приймати РПР опвільно і невеликими ковтками після кожного випорожнення рідким калом, аж поки діарея не зникне. Не рекомендується у цей час вживати підсолоджені газовані напої, солодкі соки, солодкий чай, особливо дітям.

Якщо у немовляти водяниста діарея, продовжуйте грудне вигодовування. Якщо немовля на штучному вигодовуванні, продовжуйте годування сумішшю на долаток до РПР, але використовуйте лише чисту воду для приготування суміші. Варто годувати з чашки та ложки замість пляшечки, адже якщо її не очистити належним чином у сосці можуть розмножуватися бактерії.

Зверніться за невідкладною медичною допомогою, якщо у вас або у когось, за ким ви доглядаєте, є ознаки сильного зневоднення, неможливість пити, сонливість і темна сеча. Сильне зневоднення може призвести до смерті, якщо його не лікувати, особливо у дітей чи людей старшого віку. 

Щоб не захворіти на холеру:

  • Обов'язково використовуйте чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі;
  • Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу;
  • Часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування та прийому їжі. 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь