Нітрати в овочах

Дата: 01.05.2024 14:10
Кількість переглядів: 65

Фото без описуПісля зимових солінь та маринадів уже так хочеться посмакувати свіжими овочами та зеленю.

 

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає  продукт для вашого здоров’я.

 

Допустима добова доза (ДДД) нітратів для дорослої людини встановлено на рівні 5 мг/кг/добу, а для дітей раннього віку — 2,5 мг/кг/добу.

 

Нітрати - це азотисті сполуки, що володіють токсичною дією. Нітрати представляють значну небезпеку для здоров'я людини в цілому, а особливо для маленьких дітей. Потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, нітрати в перевищених кількостях викликають отруєння, різні захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем.

 

А постійне вживання фруктів і овочів з підвищеним вмістом нітратів може спричинити рак шлунку, ціаноз, тахікардію. Ось чому дітям до трьох років та вагітним жінкам узагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а решті – споживати в міру.

Не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а інші менш небезпечні. Найбільш схильні до накопичення азотистих сполук  листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.

При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладних правил. 

  1. Відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання.
  2. Якщо Ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:

- Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква);

- Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;

- В таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується також ранньої моркви, буряка;

- Стебла зелені (петрушка, кріп та ін) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується;

- Овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати;

- При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім вже солити овочі;

- Не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити;

- Готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

Якщо ви дійсно хвилюєтеся за власне здоров’я і не бажаєте стати черговою жертвою в місцях для торгівлі зелені, овочів та фруктів. На ринках вимагайте висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах і ягодах і зелені. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.

І не поспішайте накидатися на ранні овочі і фрукти!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь