38 - річниця трагедії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2024 11:08
Кількість переглядів: 26

Фото без описуСьогодні День пам'яті аварії на Чорнобильській АЕC.

 

38 років тому о 1:23 сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської атомної електростанції. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі,  що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасних України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

 

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Загалом із зони навколо станції виїхало майже чверть мільйона людей. Навколо зруйнованої ЧАЕС утворилася мертва зона. Там живуть лише дикі тварини та поодинокі самосели. Ця трагедія завдала непоправної шкоди екології. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

 

На території Золотоніського району, який не відноситься до радіоактивно - забрудненої території, проживає всього 1067 осіб, які постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та переселенців із забрудненої зони, а саме з них: ліквідаторів 1 категорії - 215 осіб, 2 категорії – 214 осіб, 3 категорії – 126 осіб, потерпілих – 508 осіб, дітей постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС – 165 осіб; вдів померлих громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС – 165 осіб.

 

З початку 2024 року цій категорії громадян виплачено:

1) компенсація за щорічну додаткову відпустку тривалістю 16 календарних днів на суму  8236,00 грн.;

 

2) щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування на суму 547328,00 грн.;

 

3)  допомога на оздоровлення на суму 7775,00 грн..

 

Крім того, з нагоди відзначення 38 роковин аварії на ЧАЕС територіальними громадами Золотоніського району буде надано грошову матеріальну допомогу 517 чорнобильцям на загальну суму 510700,00 грн. та вдовам померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС на суму 51300,00 грн., натуральну допомогу на суму 64250,00 грн. 

 

У день 38-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС, ми з глибокою шаною вклоняємося ліквідаторам її страшних наслідків та схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які врятували українську землю і, без перебільшення, увесь світ від поширення радіаційної загрози.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь