Весняна диспансеризація тварин 2024 року

Дата: 18.04.2024 15:02
Кількість переглядів: 56

Фото без описуЗолотоніська районна державна лікарня ветеринарної медицини  з  метою охорони здоров’я тварин і людей та забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції повідомляє, що спеціалістами лікарні  протягом квітня - травня 2024  проводиться весняна диспансеризація тварин,  що утримуються в особистих підсобних господарствах населення Золотоніського району.

 

Відповідно до статті 37 пункт 7 Закону України «Про ветеринарну медицину» власники тварин зобов’язані доставляти тварин  у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення.
 

У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів. Згідно статті 104 цього Закону юридичні та фізичні особи несуть адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі ветеринарної медицини.

 

Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин (великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби, коней).
 

Під час проведення диспансеризації будуть здійснюватись наступні заходи:

 

1. Відбір крові для проведення лабораторної діагностики лейкозу, бруцельозу;

2. Проведення алергічних досліджень на туберкульоз;

3. Проведення профілактичних щеплень проти сибірки;

4. Ідентифікацію тварин, у тому числі молодняка, з обов’язковим кріпленням бирок єдиного зразка.

 

При цьому спеціалісти ветеринарної медицини надають консультації щодо умов утримання та годівлі тварин,  проводять роз’яснювальну роботу щодо профілактики інфекційних хвороб.

 

На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок, що є прямою загрозою до виникнення захворювань спільних для тварин та людей, а саме:

 

Сибірська виразка (сибірка) – гостре, інфекційне захворювання, що вражає всі види сільськогосподарських, домашніх і диких тварин та людей.

 

Небезпека захворювання, в першу чергу для не щеплених від нього тварин, полягає в тому, що збудник належить до числа мікробів, які для свого довготривалого виживання при певних умовах можуть утворювати спорову форму, що знаходячись в ґрунті декілька десятків років може зберігати патогенність (здатність викликати захворювання).

 

Лейкоз – інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровососними комахами, при порушенні правил асептики.

 

Туберкульоз  становить суттєву загрозу здоров’ю людей. Ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів.

 

Тож, вирощування та утримання здорових тварин – запорука Вашого здоров’я та здоров’я Ваших сімей!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь