В яких умовах працюють аграрії Золотоніського району на третій рік війни, які труднощі долають, чи скоротили посівні площі, яка культура в пріоритеті – про це в інтерв’ю з очільницею Золотоніської районної військової адміністрації

Дата: 04.04.2024 14:24
Кількість переглядів: 249

Фото без описуПро посівну кампанію-2024, підсумки аграрного-2023 року, розвиток промислового комплексу та «Сади Перемоги»

В яких умовах працюють аграрії Золотоніського району на третій рік війни, як вдається отримувати високі врожаї, які труднощі долають, чи скоротили посівні площі, яка культура в пріоритеті – про це в інтерв’ю з очільницею Золотоніської районної військової адміністрації Іриною ТЕРНОВОЮ.

Ірино Володимирівно, як відомо, у 2023 році Золотоніський район зайняв перше місце по врожайності зернових культур серед господарств Черкаської області. Вітаємо наших аграріїв. Розкажіть, які господарства доклали зусиль, щоби Золотоніщина мала найвищий показник.

Провідною галуззю економічного життя району  залишається сільське господарство. Нині аграрний сектор складають 325 господарств, з них 175 фермерські. Загальна площа земель  - 425 тис. га, під сільськогосподарськими угіддями - 305 тис.га.

Найбільшими підприємствами сільськогосподарської галузі, які з року в рік досягають  високих виробничих показники є СТОВ «АФ «Маяк», СТОВ «Перемога», корпорація «Дніпро», ТОВ «Гранекс Черкаси», ТОВ «Домантівське», СТОВ «Агроко», СТОВ «Світанок», СТОВ «Нива», СТОВ «Воля», ДП «Агрофірма «Іскра», ТОВ «Красногірське», СТОВ «Придніпровський край»,  ПСП «Плешкані», ТОВ «Продсільпром», СТОВ «АФ «Великий Хутір», СТОВ «Прогрес», СТОВ «Маяк», СТОВ «Красенівське».

2023 рік став успішним у виробництві сільськогосподарської продукції. Урожайність зернових та зернобобових в області досягла рекордного показника – 72,4 центнерів з гектару – це другий показник у державі.

Свою частку у виробництво внесли і аграрії Золотоніського району.Валовий збір склав 368,9 тис. тонн із середньою урожайністю 86,7 ц/га (у 2022-му - 69,9 ц/га).

Чи передбачається окрім традиційних зернових і технічних культур збільшення посівів якихось інших?

До посівної 2024 року всі сільськогосподарські підприємства району, незважаючи на труднощі, вчасно підготували техніку та паливно-мастильні матеріали. Сільськогосподарські роботи розпочато з підживлення озимих та закриття вологи. На Золотоніщині посів с/г культур по всіх категоріях господарств урожаю 2024 року очікується на площі 24  тис.га, що на 1,5 тис.га більше ніж торік. Майже на 1 тис.га очікується збільшення площ під технічними культурами.

Очікувана  структура посівних площ у 2024 році:

57% площ- зернові культури;

33% - технічні культури;

2% - картопля та овочі;

8% - кормові культури.

Крім того, очікується незначне (+0,8 тис.га) збільшення посівів сої, картоплі  (+0,01 тис.га), кукурудзи на зерно (+1,0 тис.га),  проса  (+0,01 тис.га).

На Золотоніщині розпочато посівну компанію (26.03). Серед першопрохідців СТОВ «Красенівське», яке посіяло 702 га ярого ячменю.

Фото без описуЯкі показники у тваринницькій галузі? Скільки утримується ВРХ та поголів’я свиней?

За 12 місяців 2023 року у всіх категоріях господарств  району реалізовано на забій сільськогосподарських тварин всіх видів у живій вазі – 24,1 тис. тонн:  великої рогатої худоби - 6,1 тис. тонн,  свиней – 15,8 тис. тонн. 

У сільськогосподарських підприємствах району утримується 37,5 тис. великої рогатої худоби, в тому числі корови -15,4 тис. голів. Чисельність поголів’я   свиней -122,2 тисяч.

Обсяг виробництва (валовий надій) молока  корів молочних порід у січні-грудні 2023 року складає 132,1 тис. тонн, що більше минулорічного показника на 106,2%.  Збільшення виробництва молока відбулося за рахунок підвищення продуктивності корів, яка досягла  8593 кг молока від корови.

Маємо міцне підґрунтя у галузі тваринництва для подальшого розвитку.

У якому стані промисловий комплекс? Чи є на території району релоковані підприємства? Можливо з’явилися нові?

Промисловий комплекс району представляє 31 підприємство. Найбільш потіжні -  ТОВ «Золотоніський ЛГЗ «Златогор», ДП «Роял Фрут Гарден Іст», ТОВ ПІІ «Еконія», ТОВ «ФЕС УКР», ТДВ «Золотоніський маслоробний комбінат», ПП «Імперіал плюс».

На Золотоніщині виробляють парфумерні та косметичні засоби, паперову канцелярію, хлібобулочні вироби, лікеро-горілчані вироби, слабоалкогольні та безалкогольні напої, сидр, води мінеральні газовані та негазовані, розчинні кавові напої, молочну продукцію, крупи, борошно, макаронні вироби, рибну продукцію, м’ясні продукти, олію, яйця, солодощі, овочі консервовані, розводять прісноводну рибу, вирощують птицю. Виробники забезпечують продукцією населення району та інші регіони України.

Не зважаючи на умови сьогодення, економічна галузь розвивається, будуються нові та вводяться в експлуатацію виробничі потужності, створюються нові робочі місця. За кошти інвесторів   побудовано лінію сушки та обмолоту насіннєвої кукурудзи ТОВ «Сід Корп» у Гельмязові. На підприємстві ПП «Імперіал Плюс»  (с.Чорнобай) було введено в дію відділення приймання молока та миття автомолцистерн,  проведена реконструкція цеху із сушки молока з добудовою відділення СІР-мийки.

Введені в експлуатацію виробничі потужності з виробництва круп  ТОВ „ГРУНВЕГ‟ та розпочало діяльність ТОВ «Омега Три» з виробництва м’яса свійської птиці  - у Золотоноші. СТОВ «АФ «Маяк» завершило будівництво цеху з переробки молока: виготовлення крафтових сирів та йогуртів.  ТДВ «Золотоніський маслоробний комбінат» у березні 2022 року прийняло релоковану лінію чердерних сирів з Баштанського сир заводу (Миколаївська обл.) Вже через 2 місяці підприємство розпочало випуск нової продукції – сири Моцарелла та Сулугуні.

ФОП Надія Кім має великий досвід з вирощування овочевої продукції. Протягом останніх років основним покупцем є компанія Верес. До війни  вирощували в великих об’ємах гіркий перець. У 2024 році заключили договір на  400 т кабачків та 70 т помідорів Черрі, по 100 т перцю солодкого та баклажан.

СТОВ імені Чкалова - член Асоціації "Укрсадпром". Завдяки   участі в грантовій програмі з облаштування теплиць для вирощування плодово-ягідної та овочевої продукції встановили модульну теплицю для вирощування малини компанії Haygrove типу Pioneer на 0,49 га. Для обслуговування площ  створено 7 робочих місць.

СТОВ “Воля” спільно з Програмою USAID АГРО впровадить проєкт із запуску у виробництво дільниці з передпродажної доробки картоплі  з сучасним обладнанням для чистки, миття, нарізання та фасування картоплі. Це створить додаткові можливості для учасників хабу з реалізації та передпродажної доробки вирощеної продукції.

У 2024 році планується ввести в експлуатацію потужності нового комплексу для зберігання та переробки зерна на базі ТОВ „Золотоніський бекон‟ с. Крупське.

Ірино Володимирівно, розкажіть про всеукраїнську акцію «Сади Перемоги». Які громади долучилися?

Ця всеукраїнська ініціатива спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування ресурсів для вирощування продуктів харчування. На території Золотоніськго району долучилися до акції 3 громади: Драбівська, Зорівська та Новодмитрівська.

Драбівська ТГ. У 2022 році у громаді засадили картоплею 1 га землі та  0,5 га засіяли  гречкою. У 2023-му на 4,5 га висадили овочеві культури: картоплю (майже 2 га), моркву, буряк, цибулю, квасолю, огірки, помідори, капусту, перець, гарбузи, сорго, зелень. Також посіяли майже 1 га гречки. У 2024 році планують засадити/засіяти понад 4 га землі. Громада придбала посадковий матеріал, яким забезпечить усі населені пункти.

Зорівська ТГ. У 2022 роцi було висаджено картоплю, кабачки, огірки, моркву, квасолю, горох, цибулю, перець, капусту, томати, столовий буряк на площі 5,3 га.

Новодмитрівська ТГ. Восени  2022 року висадили фруктові дерева на площі  0,4 га.

Попри позитивну динаміку 2023 року повномасштабна війна все ще триває. У нинішньому році перед нами залишаються актуальними три основні виклики: обмежений експорт, дороговартісна логістика та дефіцит кадрів.

Ситуація в агросекторі, як і в будь-якому іншому секторі економіки України, перш за все, буде пов'язана з перебігом подій на полі бою. Війна - це основний чинник, який буде відображатись на всій економіці України та її функціонуванні.

Тому будемо всіляко підтримувати наші Сили Оборони, а в аграріях можете не сумніватися.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь