Золотоніський районний відділ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» інформує

Дата: 13.03.2024 12:34
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

 

ТАК !    МИ МОЖЕМО ПОДОЛАТИ  ТУБЕРКУЛЬОЗ !

 

  Різке падіння виявлення та реєстрації випадків туберкульозу у 2020 році на Україні було пов’язане зі значним навантаженням на систему охорони здоров’я та обмеженням доступу населення до отримання певних медичних послуг через пандемію COVID-19. Проте, починаючи з 2021 року спостерігається незначне зростання захворюваності на туберкульоз: на 4,3% у 2021, на 2,5% у 2022 році і на 7,3%  у 2023 році.

        Наразі підемічна ситуація по туберкульозу залишається складною.

За період 2023 року, порівняно з 2022, в Черкаській області захворюваність на активний туберкульоз органів дихання збільшилась на 13,8%. Зареєстровано 484 випадки проти 425. Показник захворюваності перевищує середньо багаторічний за 7 років на 6,2 %.

Кількість бацилярного туберкульозу збільшилась на 16,9%, зареєстровано 332 випадки проти 284.

Захворюваність на туберкульоз органів дихання зареєстровано у 58-ми громадах області, в Золотоніському районі у 10-ти громадах — 54 випадки, що становить 11,2 % від загальної кількості.

          В області зареєстровано 25 випадків захворювання серед дітей віком до 17 років, в Золотоніській ОТГ - 2 випадки  (с. Антипівка та с. Благодатне – по 1 випадку).

        За 2 місяці 2024 року,  порівняно з аналогічним періодом минулого, в області захворюваність на активний туберкульоз органів дихання збільшилась на 9 випадків, зареєстровано 61 випадок проти 52

       Захворюваність на туберкульоз органів дихання зареєстровано  у 29-ти громадах області. В Золотоніському районі у 6-ти громадах - 11 випадків, що становить 18,0 % від загальної кількості.

       Туберкульоз - інфекційне захворювання  з  аерогенним шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від хворої людини до здорової через повітря при кашлі, чханні, розмові. Хворіють на туберкульоз більш 55 видів тварин,  25 видів птахів, риб.

       Ризик зараження залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

       Шляхами передачі інфекції  також можуть бути :

  • харчовий (якщо при вдиханні достатньо 1-2 бактерії, то для зараження через рот потрібно сотні мікробів;

  • контактно-побутовий (особливо при значній неохайності хворого, коли його руки, одяг, білизна, рушники і т.п. забруднені мокротинням;

прямий контактний спосіб можливий і при поцілунках).

 

 Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи організму людини, але найчастіше зустрічається туберкульоз легень.

      Збудник туберкульозу стійкий до висихання, холоду та більшості деззасобів. У річковій воді може жити до 5 місяців, у грунті від 3-х місяців до 1-2-х років, на одязі, предметах -  протягом  багатьох місяців; в молочних продуктах зберігає життєздатність  в умовах холодильника: в маслі- до 30 діб, в молоці – 14-18 діб, в сирі- 26 діб; у замороженому м’ясі – до 1 року.

Літні сонячні промені знешкоджують бактерії через 30 хвилин, весняні й осінні – через  1 годину, зимові через 2 години, ультрафіолетові промені через 2-3 хвилини.

При  потраплянні мікобактерії туберкульозу в організм людини, вона може не захворіти, якщо імунна система не порушена, то інфекційний процес не розвинеться, збудник не буде розмножуватися в організмі людини. Вона буде інфікована, але залишатиметься здоровою.

       Для немовлят захист від туберкульозу дуже важливий, оскільки у перший рік життя при зараженні  цією інфекцією існує високий ризик виникнення туберкульозного менінгіту (ураження центральної нервової системи). Тому дуже важливо, щоб новонароджене дитя отримало щеплення на 3- 5 добу від народження.

Якщо цього не сталося в пологовому  стаціонарі, то необхідно обов’язково вакцинуватися в медичному закладі за місцем проживання чи місцем укладення декларації (до 2-х місячного віку дитини вакцина вводиться без попередньої проби Манту, після  - ця проба є обов’язковою).

 

       Найбільш  вразливими до туберкульозу є : ВІЛ-позитивні, хворі на цукровий діабет;  хворі, які постійно вживають ліки, що пригнічують імунну систему; особи, які зловживають алкоголем та вживають наркотики.

Основні симптоми теберкульозу :

  • кашель понад 2 тижні;

  • підвищена температура тіла понад 7 днів;

  • утруднене дихання, біль у грудях;

  • поганий апетит, безпричинна втрата ваги;

  • постійна слабкість, підвищена пітливість;

  • кровохаркання.

 

      Ці симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але не можна виключати і туберкульоз. Якомога швидше зверніться до лікаря – не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням.

 

      Важливо знати, що туберкульоз  виліковний, і чим раніше виявлене захворювання, тим більше в людини шансів на швидке і цілковите одужання.

 

БАЖАЄМО ВСІМ МІЦНОГО ЗДОРОВ’Я !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь