ЗДІЙСНЕННЯ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ НАД ПОВНОЛІТНІМИ НЕДІЄЗДАТНИМИ ОСОБАМИ ТА ОСОБАМИ, ДІЄЗДАТНІСТЬ ЯКИХ ОБМЕЖЕНА

Дата: 09.02.2024 10:54
Кількість переглядів: 101

Фото без описуСеред найбільш вразливих категорій населення,  є повнолітні недієздатні особи, які через стійкі психічні розлади не усвідомлюють значення своїх дій та не можуть керувати ними. Питання опіки та піклування над повнолітніми особами регулюються Цивільним кодексом України.

Опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними, та з метою захисту особистих немайнових, майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які внаслідок певних життєвих обставин, за станом здоров’я не можуть самостійно реалізовувати свої цивільні права і виконувати цивільні обов’язки. При встановленні опіки над повнолітньою особою їй призначається повнолітній дієздатний опікун, який вчиняє усі правочини від імені особи, над якою встановлено опіку. До прикладу, після встановлення опікунства, продати майно (будинок, машину) може лише опікун від мені особи, над якою встановлена опіка.

Піклування встановлюється над фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. 

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Опікунська рада при виконкомі селищної ради на своєму засіданні розглядає подану заяву потенційного опікуна чи піклувальника та надає висновок про можливість виконання особою обов’язків опікуна чи піклувальника. Висновок разом з протоколом засідання подається на затвердження виконавчим комітетом селищної ради. Після прийняття рішення виконавчим комітетом потенційний опікун чи піклувальник звертається із заявою до судових органів про призначення його опікуном  фізичної особи, яка визнана недієздатною чи піклувальником фізичної особи, яка визнана судом обмежено дієздатною особою.

Обмеження дієздатності особи чи визнання особи недієздатною здійснюється виключно в судовому порядку. Строк дії рішення про визнання особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Опікун чи представник органу опіки та піклування мають право не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку дії судового рішення про визнання особи недієздатною подати до суду клопотання про продовження строку його дії. Таке клопотання суд зобов’язаний розглянути до закінчення строку дії відповідного рішення.

У разі видужання або поліпшення психічного стану особи, відновлення у повному обсязі здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд поновлює її цивільну дієздатність.

Піклування, встановлене над фізичною особою, припиняється на підставі рішення суду про поновлення цивільної дієздатності.

За більш детальною інформацією щодо подачі заяв з питань встановлення опіки над повнолітніми особами та визначеного законодавством пакету документів, які до них додаються, необхідно звертатися до опікунських рад територіальних громад Золотоніського району.

                                                                 

Начальник відділу з питань соціальної

підтримки сім'ї та контролю за

призначенням державних соціальних виплат

УСЗН Золотоніської РДА                                                                                             Алла ЦИГАННИК

                                                                 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь