В Україні запустили загальнонаціональну кампанію «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство»

Дата: 28.11.2023 11:07
Кількість переглядів: 45

За участю першої леді України Олени Зеленської та віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної відбувся запуск загальнонаціональної кампанії «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство». Її старт приурочено до міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства», яку проводять щороку в усьому світі з 25 листопада до 10 грудня. З цієї нагоди в Українському домі відбулася презентація інтерактивної інсталяції та панельна дискусія щодо домашнього насильства під час війни.Фото без опису

У заході також узяли участь: міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, представник UNFPA в Україні Массімо Діана, Посол Франції в Україні Гаель Вейсьєр, директорка державного закладу «Центр психологічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України Ксенія Возніцина, радник – посланник міністра (Посольство Великої Британії в Україні) Білал Захід; громадська діячка, членкиня правління ГО «Група активної реабілітації», голова правління спілки «Ліга сильних», консультантка з питань безбар’єрності Superhumans.Center Уляна Пчолкіна. Модерувала дискусію ведуча та громадська діячка Маша Єфросиніна.

«Усі ми живемо зараз новинами з фронту, повідомленнями про обстріли, про постраждалих від російської агресії. І часто поза увагою залишаються інші повідомлення, за якими теж – драми й трагедії. Що десь син побив батька, онучка – стареньку бабусю. Або що в Одесі серед вулиці чоловік побив дружину на очах у маленького сина під час прогулянки. Отже, поки країна бореться зі спільним агресором, дуже багато внутрішніх, родинних агресорів продовжують свої напади», – розповіла у виступі Олена Зеленська.

За її словами, за цей рік Національна поліція прийняла майже 244 тисячі повідомлень про домашнє насильство. Це на 8% менше, ніж у 2021-му – останньому році до російського нападу.

«Жодна статистика не рахує такі «тихі» види насильства, як психологічне, – коли не побили, але принизили, довели до сліз, до стресу, до самогубства. Або економічне – коли не можеш піти від аб’юзера, бо фінансово залежиш – у коштах, у їжі, у житлі», – сказала вона.Фото без опису

Але головною проблемою домашнього насильства перша леді назвала поширений у суспільстві віктімблеймінг – звинувачення жертви, пошук виправдань для насильника.

«Як на мене, звинувачувати жертву – це те ж саме, що виправдовувати ґвалтівника. Це те саме сумнозвісне «ходила в короткій спідниці», яким у радянські часи намагалися применшити відповідальність ґвалтівника під час розгляду сексуальних злочинів. І ось тепер побачте паралель: агресор, що напав на Україну, ментальний нащадок радянської системи, у своїй пропаганді також постійно знаходить всілякі виправдання нападу. Мовляв, довели. Ми як суспільство розуміємо: не може бути виправдань збройній агресії щодо країни. Але коли ж кожен у наші країні зрозуміє, що так само не може бути виправдання чоловікові, який побив дружину, батькам, які калічать дитину, дітям, які знущаються з немічних старших родичів?» – зазначила перша леді.

Головна ідея кампанії «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство» в тому, щоб закріпити в людей розуміння, що насильство є неприйнятним, і далі формувати небайдуже суспільство, готове реагувати на випадки насильства, робити маленькі кроки, на яких наголошено у назві заходу.

Ідея про маленькі кроки також стала основою інтерактивної інсталяції. Вона містить головоломку, у якій приховані певні повідомлення – підказки, як діяти у випадку насильства. Крім того, учасники та учасниці залишають на інсталяції іменну наліпку як символ підтримки боротьби з насильством.Фото без опису

Кампанія відбувається з ініціативи Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за сприяння дружини Президента України у співпраці з урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA).

«Розв’язавши повномасштабну війну, Росія намагається знищити не лише наші міста й будинки. Вони прагнуть зруйнувати нас ментально, психологічно. Постійні стреси, втрата роботи, розлука з близькими – часто громадянам важко самотужки впоратися з усім цим, що може перерости в домашнє насильство. Кампанія має на меті показати, що є шлях зцілення, кроки, які може зробити кожен, щоб допомогти у ситуації насильства або зробити так, щоб такого насильства уникнути. Об’єднана нація небайдужих людей – це про нас», – зазначила Ольга Стефанішина.

Учасники панельної дискусії обговорили, як повномасштабне вторгнення змінило виклики, пов’язані з домашнім насильством, та як із ними справляються відповідні органи. Говорили й про те, як вчасно розпізнати насильство, правильно реагувати й допомагати постраждалим. Особливу увагу також приділити питанню, як розвивати небайдуже та інклюзивне суспільство, свідоме до травм війни.Фото без опису

«Говорити про насильство щодо себе чи щодо близьких не соромно. Це відповідально. Боротися з домашнім агресором – те саме, що боротися з тим, хто напав на твою країну, твій дім», – резюмувала Олена Зеленська.

Після офіційного відкриття інтерактивна інсталяція, присвячена протидії насильству, буде встановлена в ТЦ «Гулівер» у Києві. З 28 листопада до 2 грудня її зможуть відвідати всі охочі. Крім того, 4 грудня заплановане відкриття інсталяції у Дніпрі, а 8 грудня – у Львові. Закликаємо українців та українок долучатися до кампанії «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство», бути чуйними одне до одного та зробити крок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь