Де українцям можна отримати безоплатну психологічну та психіатричну допомогу

Дата: 15.11.2023 10:45
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

Стигма й упередження – не єдині завади звернень по професійну психологічну допомогу. Часом людина просто може не знати, куди звернутися по безоплатні психологічні та психіатричні послуги.

Відчуваєте, що потребуєте психологічної підтримки, але не знаєте, який саме спеціаліст вам потрібен і чи потрібен взагалі, – зверніться до свого сімейного лікаря. Він зможе, за вашою згодою, провести діагностику та у разі потреби скерує до профільного спеціаліста. Але, нагадуємо, звернутися до психіатра чи психотерапевта можна також напряму, без направлення сімейного лікаря.

Варто зазначити, що кожен третій лікар «первинки» вже пройшов підготовку з ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP*.

Про те, які саме послуги з підтримки ментального здоров’я можна отримати у сімейного лікаря, читайте за посиланням: http://surl.li/nbgss

Також понад 700 медзакладів первинної меддопомоги в Україні надають послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Загалом нині понад 11 000 лікарів в Україні у майже 4 000 місць надання медпослуг надають послуги пацієнтам за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога».

Знайти медзаклад і потрібного фахівця (психолога, психотерапевта, психіатра, дитячого лікаря та ін.) можна на дашборді НСЗУ (https://cutt.ly/xwu337x2). Карта складається з однієї сторінки, на якій розміщено актуальну інформацію про надавачів медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога» з деталізацією за видами допомоги. Сторінка постійно оновлюється, тож пацієнти завжди мають повну й актуальну інформацію (дату останнього оновлення даних на дашборді зазначено у лівому нижньому куті дашборду).
У таблиці під картою наведено інформацію про громаду, адресу, контакти (телефон) місця надання послуг, а також назву пакету послуг, на надання яких у надавача є договір з НСЗУ.
На сторінці також графічно представлено дані про розподіл надавачів за видами допомоги та розподіл лікарів за посадами.
Щоб швидше й ефективніше отримати інформацію про надавачів медпослуг, можна використовувати фільтри за категоріями:

  • область,
  • громада,
  • населений пункт,
  • надавач допомоги,
  • вид допомоги,
  • посада лікаря.

Для отримання деталізованої інформації можна також обирати заклад (заклади) безпосередньо на карті або таблиці, а також відповідний показник на діаграмах.
Детальніше про те, як скористатися дашбордом, читайте за посиланням: http://surl.li/nbfop

* mhGAP (Mental Health Gap Action Programme) – це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із ментального здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із  психічними розладами. Керівництво mhGAP та його версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує медичним працівникам, які не є спеціалістами у сфері психічного здоров’я,  протоколи оцінки та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані зі вживанням психоактивних речовин та інших ПНПР розладів.

За інформацією МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь