Помічник ветерана – це той, хто організовує діалог між органами влади та ветераном

Дата: 08.11.2023 09:26
Кількість переглядів: 46

Фото без описуПомічник ветерана – це той, хто фасилітує діалог між органами влади та ветераном. Про це розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Вона нагадала, що експериментальний проект Мінветеранів із впровадження в Україні інституту помічника ветерана послідовно впроваджується у пілотних регіонах. Нещодавно їх розширено до 10 – це Вінницька, Дніпропетровська, Львівська, Миколаївська, Закарпатська, Київська, Сумська, Полтавська, Харківська області та місто Київ.

“Помічник ветерана – це людина, яка фактично допомагатиме ветерану, починаючи, умовно кажучи, з зустрічі його на автостанції чи залізничному вокзалі, коли він повертається додому. Може так статися, що людина повертається у своє село, а село розбите, ферма закрита, родина за кордоном, а інших рідних немає. А людину має хтось зустріти. І це буде саме помічник ветерана. Якщо ветерану нема де жити, помічник зможе допомогти з тимчасовим проживанням. Розкаже ветеранові про його права та до яких державних установ слід звертатися. Фактично, це буде той, хто фасилітує діалог між органами місцевої влади, медичними закладами і Захисником. Бо люди повертаються. “Помічник ветерана” є елементом загальної екосистеми ветеранської політики, яку ми будуємо”, – розповіла Юлія Лапутіна.

Закликаємо всіх бажаючих стати фахівцем з ветеранського супроводу, передусім у Закарпатській, Київській, Сумській, Полтавській, Харківській області та місті Києві, подавати заявки на через інформаційний портал е-Ветеран (https://eveteran.gov.ua/). З деталями проекту можна ознайомитись за посиланням.

На 550 посад помічників ветерана вже є понад 570 кандидатів. 54% поданих заяв на конкурс – від жінок, 46% – від чоловіків. Усі кандидати мають вищу освіту, більшість з них – рівень магістра. Після конкурсного відбору майбутні фахівці проходять кількатижневі навчання у Центрах ветеранського розвитку, відкритих Мінветеранів на базі провідних вишів. Навчання відбувається за спеціально створеними освітніми програмами. Після успішного складання тестів, нових фахівців працевлаштовують в Сервісні офіси, які створюються у громадах пілотних регіонів.

“Наступного року плануємо масштабувати цей проект по всій Україні. У проекті Державного бюджету на 2024 рік закладено відповідні кошти. Це буде приблизно 15 000 помічників. Ми вже готуємось до перемоги, і велике навантаження на них буде, коли буде масова демобілізація наших Захисників і Захисниць”, – додала очільниця Мінветеранів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь