Механізм забезпечення технічними засобами реабілітації (ТЗР) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби

Дата: 01.11.2023 16:41
Кількість переглядів: 76

Фото без описуДержавна програма в Україні передбачає можливість безкоштовного отримання технічних та інших засобів реабілітації.

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації пільгової категорії  здійснюється відповідно до Постанови КМУ № 321 від 05.04.2012 “Про затвердження Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку” (далі  - Порядок).

 

Облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплату компенсації, ведеться у централізованому банку даних з проблем інвалідності шляхом формування електронної особової справи особи.

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації пільговій категорії необхідно подати до управління соціального захисту населення або до центру надання адміністративних послуг заяву з відповідним пакетом документів для забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Відповідний орган:

1. сканує документи, визначені в пункті 14 Порядку;

2. ознайомлює та надає особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам інформаційні матеріали щодо:

переліку підприємств із зазначенням їх контактних даних, до яких такі особи можуть звернутися з питань забезпечення засобами реабілітації;

каталогу засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;

3. надає інформацію щодо сумісності засобів реабілітації.

На цьому етапі пільгова категорія може звернутися до підприємства, що виробляє ТЗР, із заявою про намір забезпечення особисто або через електронний кабінет. До заяви також потрібно надати копію паспорту (свідоцтва про народження дитини).

Підприємство формує замовлення для виготовлення індивідуального засобу реабілітації відповідно до функціональних можливостей особи.

Після виготовлення та оплати відповідного засобу реабілітації пільгова категорія отримує ТЗР, роз’яснення щодо його експлуатації та талон на гарантійний ремонт.

Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа мають право на післягарантійний ремонт за рахунок коштів державного бюджету в разі дотримання умов експлуатації технічного та іншого засобу реабілітації, зазначених у договорі на обслуговування технічного та іншого засобу реабілітації, укладеному між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками.

Ремонт технічного та іншого засобу реабілітації, гарантійний строк експлуатації якого не закінчився, проводиться підприємством, яке забезпечило особу таким засобом, за рахунок коштів підприємства.

Післягарантійному ремонту підлягають технічні та інші засоби реабілітації, гарантійний строк експлуатації або зберігання яких закінчився.

У разі отримання особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками нового технічного та іншого засобу реабілітації післягарантійний ремонт раніше виданого засобу за рахунок коштів державного бюджету не проводиться. Якщо ж особа відмовилася від забезпечення новим технічним та іншим засобом реабілітації, післягарантійний ремонт раніше виданого засобу проводиться за рахунок коштів державного бюджету.

 

 

Заступник начальника

Ніна СИМОНЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь