Звіт бізнес під час війни: Черкаська область (липень 2023)

Дата: 18.10.2023 16:07
Кількість переглядів: 82

Фото без описуЗа результатами Нового щомісячного опитування підприємств ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) продовжує багаторічну роботу з українськими регіонами.

Ми розширюємо співпрацю з регіонами. Вперше підготували спеціальний звіт «Бізнес під час війни: Черкаська область», за результатами Нового щомісячного опитування підприємств для Черкаської області.

Команда ІЕД зробила моніторинг економічної ситуації в Черкаській області в співпраці з Черкаською обласною державною адміністрацією. На основі Нового щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» експерти ІЕД підготували перший випуск дослідження для Черкаської області.

Щомісячне опитування підприємств проводиться за допомогою поєднання декількох методів збору даних: самостійне заповнення онлайн-форми та особисте опитування представників бізнесу із внесенням відповідей до онлайн-форми.

Польовий етап опитування тривав із 17 до 31 липня 2023 року.

Було опитано 30 підприємств. Серед них представлені підприємства від мікро- до великих розмірів, найчастіше середні. Усі опитані підприємства – промислові. Серед них найбільшу частку складають підприємства харчової промисловості.

Основне з дослідження:

  •          Фінансово-економічна ситуація на підприємствах Черкаської області краща ніж в цілому по країні.
  •          Очікування  керівників підприємств області в піврічній перспективі є більш песимістичними ніж серед усього українського бізнесу. 
  •          Погіршились оцінки загальноекономічного середовища, а очікування залишились без істотних змін. На відміну від інших областей, на Черкащині всі опитані дали оцінки ситуації на пів року.
  •          Усі підприємці не впевнені в довгостроковій перспективі. При скороченні поточних обсягів виробництва та продажів керівники підприємств Черкащини очікують пожвавлення в наступні три місяці.
  •          Підприємства регіону мають низький рівень завантаження потужностей порівняно з довоєнним періодом.
  •          На відміну від загальноукраїнської ситуації, на підприємствах Черкаської області не відчувають труднощів у пошуку ані кваліфікованих, ані некваліфікованих працівників.
  •          Більшість експортерів регіону змогли відновити експортну діяльність, однак спостерігається тенденція до скорочення обсягів експорту.  

Завантажити

Щомісячне опитування керівників підприємств проводить ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (далі ІЕД) в рамках зміни дії проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та благодійним фондом ATLAS Network (CША).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь