Пам'ятка для населення щодо африканської чуми свиней
Золотоніська районна державна лікарня ветеринарної медицини повідомляє, що за офіційними даними захворювання на африканську чуму свиней вже підтверджено в Київській, Кіровоградській та Чернігівській областях, тож ще раз нагадуємо, що таке АЧС.
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м'ясо,м'ясопродукти, кров). Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.
Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней:
-
АЧС не становить небезпеки для людей.
-
На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.
-
Резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські.
-
Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
-
Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і, насамперед, у харчових продуктах, заражених вірусом африканської чуми свиней (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців).
-
Холод тільки консервує збудника.
-
Виявивши хвору тварину чи труп свині у природному середовищі, необхідно негайно повідомити про це лікаря ветеринарної медицини. Засобів для лікування та специфічної профілактики захворювання не існує.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
-
не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів;
-
допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;
-
не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;
-
не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
-
не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
-
не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях;
-
постійно вести боротьбу з гризунами.
ПАМ'ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення африканської чуми свиней на територію Золотоніського району.
Симптоми захворювання свиней на АЧС