Інформація по протидії шахрайству від Золотоніського РВП

Дата: 24.07.2023 11:46
Кількість переглядів: 364

Фото без описуФото без опису

З початком  повномасштабного вторгнення, почастішали випадки шахрайства під виглядом надання виплат.

Так, шахраї привласнюють гроші під виглядом надання виплат українцям, які постраждали від війни. Для цього роблять смс-розсилання та розсилання в месенджерах про нарахування соціальних виплат, зокрема єПідтримки, допомоги від ЄС, представників ООН, Червоного Хреста, різних програм благодійних фондів.

У розсиланнях шахраї пропонують перейти за посиланням для зарахування коштів просять ввести мобільний номер телефону, пін-код, пароль до інтернет-банкінгу, смс-код від банку. Також зловмисники створюють шахрайські сайти, схожі на справжні сайти державних органів, міжнародних організацій, банків та благодійних фондів. 

Громадяни переходять за посиланням, бачать сайт, схожий на справжню сторінку відповідної організації, вводять усі дані, що автоматично стають відомі шахраям.

Аби не стати жертвою шахраїв, пам’ятайте:

  •  отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;

  •  не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;

  •  не повідомляти конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім;

  •  у разі підозри шахрайських дій – негайно повідомляти правоохоронним органам.

Зверніть увагу, що офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банківських структур у месенджерах та соціальних мережах мають бути верифікованими (містити позначку ✔️)

Фото без опису

Правоохоронці розповідають про найрозповсюдженіший вид шахрайства: «Ваш родич у біді»

Незнайомці у телефонній розмові можуть представлятися лікарями або поліцейськими та повідомляти про наявність у рідних проблем, вирішити які можливо тільки фінансово.

Шахраї телефонують на мобільний або на стаціонарний номер телефону, та найчастіше людям похилого віку. Адже такою категорією людей аферистам найлегше вдається маніпулювати, особливо їхніми почуттями та емоціями. Саме в цьому стані шахраї намагаються вплинути на прийняття термінових рішень.

Найголовніше, що аферисти говорять - не класти слухавку, тим самим, не даючи змоги зателефонувати рідним, і перевірити чи дійсна інформація, яку вони повідомляють. Зловмисники не дозволяють людині вийти зі стресу.

Щоб не стати жертвою шахраїв, треба дотримуватись простих правил:

1. З пересторогою ставтеся до дзвінків із незнайомих номерів.

2. Не піддавайтесь емоціям і не панікуйте – саме цього намагаються досягнути шахраї.

3. Запитуйте додаткову інформацію щодо вашого родича, про якого йдеться, – зазвичай зловмисники діють навмання і не знають особистих даних людини.

4. Обов’язково передзвоніть близькій людині, про яку говорили з незнайомцем, і запитайте, чи все у неї добре.

5. Якщо не додзвонилися, в жодному разі не виконуйте вказівки незнайомця і не переказуйте кошти за невідомими номерами чи банківськими рахунками. Зверніться до поліції чи в лікарню, де за словами того, хто вам телефонує, знаходиться ваш родич, і перепитайте, чи дійсно він у них.

‼️Якщо ви стали жертвою шахраїв, одразу звертайтеся до поліції. Зателефонуйте на спецлінію «102» або вирушайте до найближчого відділення поліції.

Фото без опису

Правоохоронці Золотоніщини вкотре застерігають про інтернет шахраїв

Однією з найпопулярніших схем шахрайства в інтернеті – ціна товару значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата за товар та відмова у пересилці товару з оплатою при отриманні у відділенні служби доставки.

Це відразу повинно насторожити покупця, адже в таких випадках оплативши повну вартість товару або його частину досить часто виникає ризик залишитися ні з нічим.

‼️Варто пам’ятати основне правило покупок в інтернеті – передоплату товару можна вносити тільки перевіреним продавцям, якщо ж продавець вам не відомий, оплачуйте товар  тільки після отримання!

Отож, щоб не стати жертвою шахраїв у мережі інтернет, потрібно:

-бути дуже уважними і стежити за тим, щоб ваших особистих даних не було у відкритому доступі;

-приймаючи оновлення на смартфон, ніколи не вводьте дані своєї карти. Якщо програма запитує таку інформацію, відразу блокуйте її;

-краще за все не залишати свій номер в мережі, а надавати його у особистому листуванні;

-періодично змінювати ПІН-код банківської картки. Пам'ятайте, що розраховуючись карткою в будь-якому закладі, ваш ПІН-код може фіксувати камера спостереження.

Якщо ж, ви все - таки попалися на гачок шахрая в мережі інтернет, одразу ж звертатись до Фото без опису

«Вітаємо! Ви виграли приз»: правоохоронці застерігають, шахраї заробляють на довірливих兩

Тобі небувало пощастило!

Ти виграв кругленьку суму, квартиру у центрі міста  або новенький автомобіль .

Є лише малесеньке «але»:  треба переказати невідомому відсоток від суми для сплати податків. Які можуть бути сумніви та вагання?

Дрібниці - подумаєш ти.

І ось воно щастя, жертва швидко перераховує гроші за отриманими реквізитами, що їй надіслали для оплати. Результат – ні грошей, ні виграшу

Магія  чи щасливий збіг обставин? Ні! Це розповсюджена шахрайська схема!

У такому разі «приз» отримає лише зловмисник.

Правоохоронці  радять:

-Завершіть розмову та ігноруйте подібні SMS-повідомлення - це 100% шахраї.

-Нікому не переказуйте кошти і не повідомляйте жодних персональних даних чи реквізитів карток.

-Дізнайтесь у представників офіційні умови акції, поцікавтесь назвою та сайтом компанії, що проводила акцію.

‼️Пам’ятайте, що податки отримувач виграшу не переказує! Сплата за оподаткування виграшу здійснюється завжди оператором акції.

Варто пам’ятати золоте правило – «безкоштовний сир тільки у мишоловці».

Але якщо ти вже потрапив на гачок афериста - негайно звертайся до поліції за номером 102

Фото без опису

Шахрайська схема «Друг просить у борг у месенджері»: прості правила безпеки 

Якщо у соцмережі ви отримали таке повідомлення, не поспішайте: переконайтеся, чи справді вашому товаришу потрібна фінансова допомога.

Сьогодні ми продовжуємо розповідати про найпоширеніші шахрайські схеми. І серед таких: повідомлення в різних месенджерах від знайомих або близьких людей, які просять терміново скинути гроші на картку. Часто за такими sms ховаються шахраї.

Тож ми пропонуємо запам’ятати кілька правил безпеки, аби зловмисникам не вдалося вас ошукати 

-перетелефонуйте другу за номером, який ви точно знаєте, а не за тим, що вказаний на сторінці у соцмережах. Пам’ятайте: якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі;

- запитайте друга про те, що можете знати тільки ви - таке питання відразу викриє шахрая;

- напишіть спільним друзям у соцмережах і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить у вас фінансову допомогу. Шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки.

! Окрім того, закликаємо вас захистити свої акаунти від можливого зламу. Це можна зробити так:

- створюйте надійні, складні паролі та не використовуйте один пароль для кількох ресурсів. Пароль має містити не менше 8 символів, літери, цифри та спеціальні символи. За можливості, оновіть паролі до облікових записів та на електронних поштових скриньках;

-вмикайте двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість: для входу до акаунту, крім логіну та паролю, потрібно буде ввести  код-підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток;

-не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли від друга. Пам’ятайте: якщо його акаунт зламати, зловмисники можуть розсилати посилання, за якими ховається вірус або фішинговий ресурс.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь