Первоцвіти

Дата: 01.03.2023 14:16
Кількість переглядів: 68

Фото без описуЯк тільки місцями сходить сніг, одразу ж з'являються перші весняні рослини – білі, жовті, рожеві, блакитні. Це первоцвіти– дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі.

Масовий збір первоцвітів підриває чисельність їх популяцій та здатність до вегетації. Для багатьох видів щорічний збір ранньоквітучих рослин з пошкодженням кореневої системи став причиною різкого скорочення колишнього ареалу поширення.

Підсніжники, проліски, ряст, горицвіт весняний, сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, конвалія, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються на Черкащині.

Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення і занесені до Червоної книги України, тобто за жодних обставин збір їх в природі та торгівля ними заборонені й повинні каратись законом.

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин в період з середини лютого по кінець травня на території області проводиться операція "Первоцвіти" Завдання природоохоронної акції "Первоцвіт" – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Дуже важливою складовою акції "Первоцвіт" є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів.

Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – заохочуємо браконьєрів. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Не слід рвати їх на букети, краще милуватися ними в природі, цим ми зберігаємо красу для майбутніх поколінь.

Відмова кожного з нас купувати квіти, які знаходяться під загрозою зникнення,дасть їм шанс квітувати кожну весну.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України".

Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладання штрафу з конфіскацією об'єктів рослинного світу та компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин.

У акції "Первоцвіти" участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх.

Ще змалечку потрібно навчати дітей відчувати та оберігати цю надзвичайну красу.

Розвинути почуття дбайливого господаря своєї землі. Формувати у підростаючого покоління природоохоронні навички, прищепити елементарні поняття екологічної культури.

Запрошуємо всіх небайдужих прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь.

Ми закликаємо всіх: малечу, юних, дорослих та людей поважного віку, бережіть світ, що оточує вас, бо тільки краса врятує його.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь