Фахівці Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» провели акцію з вимірювання артеріального тиску в рамках Європейського тижня громадського здоров`я

Дата: 29.05.2023 09:56
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

 

25 травня 2023 року в рамках  Європейського тижня громадського здоров`я та Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією  фахівці відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) за неінфекційними захворюваннями Золотоніського районного відділу  ДУ «Черкаський  обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України»  організували акцію, спільно з медичними працівниками  КП «Золотоніський МЦП МСД (СМ)» ЗМР амбулаторії № 1 ( м.Золотоноші),  з вимірювання артеріального тиску та провели санітарно-освітню і роз`яснювальну роботу по дотриманню здорового способу життя серед відвідувачів та пацієнтів.      

Фото без опису    

Артеріальна гіпертензія (АГ) є патологічним станом організму, що проявляється стійким підвищенням артеріального тиску. Постійне підвищення тиску може призвести до гіпертонічної хвороби, що є однією з основних причин передчасних смертей у всьому світі.

За даними STEPS, третина населення України (34,8 % серед опитаних) мала підвищений АТ чи гіпертензію.

Частина населення з підвищеним АТ різко зросла за віком. У віковій групі 18 – 29 років – приблизно 12,7% , у віковій групі  -  60 – 69 років – 71,1%.

За даними ВООЗ гіпертензією у світі страждає кожний четвертий чоловік і кожна п`ята жінка, понад мільярд людей.

З віком, люди ведуть більш сидячий спосіб життя і їхня маса тіла може збільшуватися, тому поширеність артеріальної гіпертензії серед людей старшого віку зростає.

При артеріальній гіпертонії спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск. Верхньою межею норми вважається значення 140 мм рт. ст. для систолічного артеріального тиску та 90 мм рт. ст. – для діастолічного.

З  метою зниження показника захворюваності від серцево-судинних захворювань в Україні створена Урядова програма «Доступні ліки», за якою пацієнт з підвищеним тиском може безкоштовно, або з невеликою доплатою постійно отримувати ліки, що знижують тиск.

Людина з артеріальною гіпертензією має знати, що нормалізація тиску забезпечується за допомогою фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя, а саме:

  • зниження солі в раціоні;

  • відмова від куріння та вживання алкоголю;

  • збалансоване харчування (достатнє вживання овочів та фруктів);

  • регулярна фізична активність;

  • зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;

  • втрата зайвої ваги;

  • психоемоційне розвантаження та релаксація.

 

Пам`ятайте, що ви можете вберегти себе від ризику виникнення серцево-судинних захворювань, впроваджуючи корисні звички у повсякденне життя!

         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь