ОБЕРЕЖНО – НІТРАТИ !

Дата: 23.05.2023 08:11
Кількість переглядів: 363

Фото без описуВсім відомо,що саме найдорожче у людини-це здоров’я,яке неможливо купити,від якого залежить наше благополуччя,працездатність і яке багато в чому залежить від правильного харчування. Для більшості вже не секрет,що для зміцнення здоров’я краще їсти більше овочів та фруктів.

Після довгої зими всі вже засумували за свіжими овочами та фруктами. Ранні огірочки,помідори,зелена цибуля,молода редиска і капуста,які сьогодні продають в магазинах,супермаркетах і на ринках,так і ваблять до себе. Ми настільки скучили за молодою зеленню і природними вітамінами,що готові купувати першу весняну зелень,яка виглядає,пахне і смакує майже як звичайна,ґрунтова. І часом так хочеться накупити всього потрошку та досхочу наїстися справжнього весняного салату,що не можеш встояти перед цією спокусою. Купуючи їх,ми прагнемо наситити свій організм вітамінами. Однак,не слід забувати про нітрати.

Нітрати – це солі азотної кислоти,які також називають селітра. Вони містяться не лише в кавунах, а також і в багатьох інших овочах і фруктах, воді та навіть нашому організмі. На ринку м. Золотоноша, смт. Драбів, смт. Чорнобай працює лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка контролює якість харчових продуктів а також робить випробування на нітрати. Норма нітратів для дорослої людини 5 мг на 1кг маси тіла людини,тобто 0,25г на людину вагою в 60 кг. Для дитини допустима норма не більше 50мг.

Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку,покупець обов’язково повинен попросити в продавця надати експертний висновок,де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.

Якщо,ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити,дотримуючись таких порад:

- перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі,фрукти ,видаляйте позеленілі частини(картопля,морква)

-після миття замочіть овочі та фрукти на 15-20 хв у холодній воді,злийте воду і замочіть ще раз

-в таких овочах, як огірки і редиска,бажано очищати шкірку,а також зрізати плодоніжки і хвостики(не менше як сантиметр з обох боків). Це стосується також ранньої моркви,буряка

-стебла зелені (петрушка,кріп та інше) накопичують  більше нітратів,ніж гілочки,тому їх вживати в їжу не рекомендується

-готуйте один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі, фрукти в холодильнику

Виконуючи вказані рекомендації, ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

Бережіть себе і своїх рідних!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь