Золотоніський районний відділ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» інформує : вода – це основа життя. Однак поряд з позитивною дією, в окремих випадках вода має і негативний вплив на організм людини.

Дата: 16.05.2023 11:20
Кількість переглядів: 860

Невидима смертельна небезпека. Вода – це основа життя. Однак поряд з позитивною дією, в окремих випадках  вода має і  негативний вплив на організм людини.

             Вона може бути фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує норми.

             Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

             В Золотоніському районі, а особливо в сільській місцевості, дуже низький рівень охоплення населення централізованим водопостачанням, де проводиться лабораторний контроль її якості, в тому числі і на вміст нітратів. Більшість населення користується водою з власних джерел (криниці, колодязі), якість якої невідома.

            Аналіз моніторингових досліджень води колодязів на вміст нітратів за останні 5 років, свідчить, що значні перевищення нітратів фіксуються як в пробивних так і в шахтних колодязях (криницях), незалежно від населеного пункту району, у тому числі і м. Золотоноші. Перевищення є скрізь і в деяких випадках показник досягає 391,5- 414 мг/дм3 при нормі 50 мг/дм3.  Наявні колодязі, у воді яких вміст нітратів ще не досягнув критичної позначки, проте їх кількість поступово збільшується. Це вказує на те, що продовжують діяти  фактори забруднення води.  

Підтвердженням забруднення нітратами води криниць стали і результати відбору проб в колодязях домоволодінь, що зазнали підтоплення в с. Матвіївці в квітні поточного року. Вміст нітратів у них досягав близько 200 мг/дм3 , що значно перевищує норму.

 

             Отже, використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, категорично заборонено.

             Майте на увазі, що забруднена нітратами вода, навіть у смертельних дозах, — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! 

             Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!

             Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація – водно-нітратна метгемоглобінемія. Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «Блакитний синдром немовлят», може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8 % випадків закінчується смертю. При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.

           Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

           Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

- не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду;

- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

- територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

- з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

- за можливості як найдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком.

           Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо. 

         Перевірити якість питної води приватних домоволодінь ( де проживають діти до 3-х років та використовують воду з колодязів для питних потреб та приготування їжі) на вміст нітратів можна  безкоштовно, звернувшись в Золотоніський районний відділ ДУ Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Золотоноша, вул. Григоровича-Барського, 10 (Суворова). Для інших громадян аналіз води на вміст нітратів становить  лише 252 грн 31 коп. Для цього необхідно принести воду в чистому посуді, не менше ніж 0,5 л.

                 Вживайте лише якісну воду і будьте здорові!!!

 

Завідувач Золотоніського

районного відділу                                     Володимир КАРПЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь