Сибірка-небезпечне захворювання тварин та людей.

Дата: 12.05.2023 09:13
Кількість переглядів: 119

Фото без описуСибірка – гостре інфекційне захворювання багатьох видів  свійських і диких тварин, що характеризується гарячкою, септицемією, інтоксикацією організму, серозно-геморагічним запаленням підшкірної сполучної  тканини і внутрішніх органів, утворенням  набряків та карбункулів. На сибірку хворіє і людина. За останні 20 років було зареєстровано 30 випадків хвороби серед людей в 9 областях країни, із них 1 у Черкаській області в 2012 році.    

За даними Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ) і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) за останні 15 років в світі зареєстровано понад 150 тис. спалахів сибірки. Щорічно від сибірки гине більше 2 млн. тварин та хворіє більше 40 тис. людей. Постійне розширення масштабів специфічної імунізації сприйнятливих тварин стало вирішальною причиною істотного зниження захворюваності серед тварин. У 2022 році під час проведення планових протиепізоотичних заходів лікарями ветеринарної медицини Золотоніського району здійснено профілактичні щеплення 23427 голів ВРХ, 501 гол. ДРХ, 39 голів коней. Хоча масова вакцинація суттєво знизила захворюваність на сибірку, ризики виникнення нових спалахів інфекції все-таки існує постійно.

Аналіз статистичних даних по Золотоніському  району щодо реєстрації спалахів сибірки серед сільськогосподарських тварин за період 1920  2022 рр. виявив 131 спалах сибірки тварин, зокрема останній в 1999 році в ПСП «Плешкані».

Ліквідація сибірки лише за допомогою вакцинації неможлива. Враховуючи, що бацили сибірки зберігається в землі тривалий час (70 і більше років),  необхідні додаткові заходи підтримки санітарного порядку в місцях поховання загиблих від хвороби тварин .

  Згідно даних епізоотологічного моніторингу причинами виникнення спалахів сибірки є ґрунтові осередки інфекції, що безпосередньо  пов’язано із наявністю старих поховань на території населеного пункту, місць загибелі або забою хворих на сибірку тварин. На активність таких осередків безпосередньо впливають як природні явища (кількість опадів, ландшафт місцевості, підтоплення, повені, зсуви ґрунту тощо), так і антропогенний вплив (земляні роботи, будівництво тощо).

  На сьогоднішній день лікарями ветеринарної медицини Золотоніського району проводяться всі заходи по недопущенню виникнення захворювання на сибірку, а саме розпочата весняна диспансеризація тварин в приватному секторі району та постійно проводиться профілактичне щеплення тварин в господарствах всіх форм власності, також щорічно проводиться дослідження ґрунту з місць захоронень тварин на предмет виявлення спор сибірки. 

  Золотоніська районна державна лікарня ветеринарної медицини звертає увагу власників, які утримують тварин, своєчасно проводити профілактичні щеплення, при будь-якій підозрі захворювання чи загибелі тварин негайно звертатись до лікарів ветеринарної медицини з метою своєчасного встановлення діагнозу та попередити розповсюдження небезпечної хвороби в навколишньому середовищі, як того вимагає інструкція «Про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин».    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь