СКАЗ - ЗАГРОЗА ЖИТТЮ !

Дата: 11.05.2023 14:42
Кількість переглядів: 161

До уваги населення:

 

СКАЗ - ЗАГРОЗА  ЖИТТЮ !

Епідемічний прогноз щодо захворюваності людей на сказ залишається неблагополучним, враховуючи труднощі регулювання чисельності бездомних тварин у населених пунктах і диких тварин у мисливських та лісових угіддях.

У І кварталі поточного року в області за даними регіональної лабораторії ветеринарної медицини на 2-х адміністративних територіях зареєстровано 7 випадків сказу серед тварин, зокрема, серед собак - 3, котів - 2 , лисиць -2, проти 5 випадків у 2022 році. Три випадки сказу серед тварин зареєстровані в Монастирищенській територіальній громаді та по два випадки в Тальнівській ОТГ і Маньківській ОТГ. Фахівцями структурних підрозділів ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно зі службою ветмедицини в цих регіонах проведено епізоотологічні та епідеміологічні розслідування випадків сказу серед тварин і забезпечено епіднагляд за проведенням антирабічного лікування.

Кількість осіб, які звернулись за антирабічною допомогою внаслідок нападу тварин, збільшилась на 12,4% : в І кварталі поточного року звернулося  по області 309 осіб  проти 275 за аналогічний період минулого року.

Зокрема, по територіальних громадах  Золотоніськуого району за цей же період звернулись за антирабічною допомогою:

  • на території Гельмязівської, Зорівської, Вознесенської,  Новодмитрівської, Піщанської громад - 12 осіб проти 2-х в минулому році;

  • на  території Драбівської, Шрамківської та Великохутірської громад - 10 осіб проти 5-ти в минулому році;

  • на території Іркліївської та Чорнобаївської громад - 9 осіб проти 6-ти в минулому році.

Антирабічні щеплення було призначено в загальному по області 104-м особам, що становить 33,6% від звернень за антирабічною допомогою.

Від призначених щеплень відмовилось дві особи в Золотоніському та Черкаському районах.

Результати моніторингу за наданням антирабічної допомоги свідчать, що антирабічна вакцина станом на 01.04.2023 наявна в усіх травматологічних кабінетах медичних закладів області.

          Нагадаю, що  потрібно пам’ятати завжди :

Сказ - це особливо небезпечна хвороба тварин і людей, яка завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, що вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тільки зі слиною. Зараження відбувається через пошкоджені шкірні покрови або слизові оболонки під час укусу або ослиненні.

Незначна роль домашніх собак в поширенні сказу пояснюється проведенням  їм обов’язкових щорічних щеплень проти сказу.

Причинами довготривалої епізоотії є незадовільна робота по регуляції чисельності лисиць та не проведення їм профілактичних щеплень проти сказу з допомогою харчових приманок. Прогноз зі сказу залишається дуже несприятливим.

Вірус в слині хворої тварини з'являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям, необхідно проводити ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу для визначення його безпечності по сказу.

Для попередження зараження цією страшною хворобою необхідно уникати контакту з невідомими та хворими тваринами.

      Якщо все-таки стався укус твариною, необхідно:

- поверхню рани негайно рясно промити водою з милом, краї рани обробити спиртом або настоянкою йоду;

- негайно звернутися за медичною допомогою до місцевого медичного працівника, а він при необхідності направить до травматолога;

- сприяти проведенню 10-денного ветеринарного нагляду за твариною, що нанесла укус;

- невідкладно прийняти повністю курс щеплень проти сказу, якщо такий був призначений лікарем травматологом.

Протипоказань проти щеплень немає. Їх можна робити також  немовлятам, вагітним жінкам та людям похилого віку. Препарати для щеплень виділяються безоплатно.

Основним і найбільш радикальним заходом щодо запобігання захворюваності на сказ  звичайно є ліквідація хвороби серед тварин - носіїв і джерел збудника інфекції шляхом регулювання чисельності хижих звірів, знищення бродячих собак, котів та суворого виконання правил утримання домашніх тварин. Власники собак зобов’язані щорічно реєструвати їх та робити їм профілактичні щеплення проти сказу. Бажано також проводити щеплення і котам.

БУДЬТЕ ОБАЧНИМИ та ОБЕРЕЖНИМИ!

БАЖАЮ  ВСІМ  ЗДОРОВ’Я

 

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження)

за інфекційними захворюваннями                              Лідія СКИБА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь