Україна вперше відзначає День Європи 9 травня

Дата: 09.05.2023 09:06
Кількість переглядів: 54

Фото без описуЦього року Україна вперше відзначає День Європи 9 травня – одночасно з країнами Європейського Союзу.

Указ про відзначення Дня Європи 9 травня підписав Президент України Володимир Зеленський. Раніше памʼятну дату в Україні відзначали у третю суботу травня.

Дата 9 травня має історичне підґрунтя.

Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи полі­тичної співпраці та економічної кооперації.

Зрештою 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координа­цію та контроль за важкою промисловістю. Він запропонував розробити принципи спільної політики для  досягнення солідарності в цій окремій галузі. Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі. За задумом Шумана, Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни.

У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була від­крита для інших європейських країн.

Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

Тож на шляху до повноцінного членства в ЄС Україна не просто синхронізує свій календар із європейським. Перенісши День Європи на 9 травня, ми відновлюємо історичну коректність.

9 травня 2023 року на виставкових конструкціях Українського інституту національної памʼяті на Хрещатику біля Головпоштамту запрацювала виставка, підготовлена спільно Представництвом Європейського Союзу в Україні, Міністерством культури та інформаційної політики України, Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Стенди розвінчують міфи про відносини ЄС та України, розповідають про шлях України до Європейського Союзу та допомогу ЄС нашій країні.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь