УВАГА! ЩЕПЛЕННЯ СОБАК ТА КОТІВ ПРОТИ СКАЗУ!

Дата: 09.05.2023 14:58
Кількість переглядів: 379

УВАГА! ЩЕПЛЕННЯ СОБАК ТА КОТІВ ПРОТИ СКАЗУ!

 

Сказ - особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини  як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці.    Фото без опису

Не існує території, яка вільна від сказу взагалі.  В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі  в головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується в слинних залозах. Вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днів до появи перших ознак хвороби. У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, з’являється водобоязнь, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей. Джерелом збудника сказу є хворі тварини,  які виділяють вірус зі слиною.

Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів та потрапляння слини, тож у випадку укусу тварин можна інфікуватися вірусом.

Щоб визначитися – чи існує ризик передачі вірусу сказу до людини після укусу твариною, необхідно спостерігати за твариною до закінчення терміну інкубації – упродовж не менше 10 днів.

Зазвичай люди починають активно щеплювати своїх домашніх улюбленців після того, як в населеному пункті виявлено сказ.

Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити.

Для того, щоб захистити себе і оточуючих від сказу, необхідно виконувати кілька правил:

- дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (вигулювати собак тільки на повідках, в намордниках, тримати на прив’язі або у вольєрах);

- щорічно в обов'язковому порядку приводити своїх улюбленців у ветеринарну лікарню за місцем проживання для проведення профілактичних щеплень проти сказу;

- продаж, купівлю, вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші місцевості здійснювати лише за наявності ветеринарного свідоцтва, паспорта та щеплення проти сказу;

- утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;

- в жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів та негайно повідомити медичному та ветеринарному працівникові;

- у разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу, це допоможе встановити ветеринарний нагляд за твариною.

Особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних тварин (собак, кішок) до себе до дому, перед тим, як принести тваринку до дому, для власної безпеки її потрібно доставити у ветеринарну установу для клінічного огляду та профілактичної вакцинації проти сказу.

Фахівцями Золотоніської районної державної лікарні ветеринарної медицини постійно проводяться планові профілактичні щеплення проти сказу собак та котів в нашому районі. Також власники домашніх улюбленців можуть самостійно надати тварину для щеплення до установи ветеринарної медицини за адресою вул. Черкаська, 95. Більш детальну інформацію можна отримати за телефонним номером 5-21-66.

Просимо мешканців нашого району проявити свідомість і обов`язково зробити вакцинацію проти сказу своїм домашнім тваринам, адже наше з Вами життя  варте  потрачених декількох хвилин на візит до лікаря ветеринарної медицини.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь