Річниця трагедії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2023 10:15
Кількість переглядів: 248

Фото без опису26 квітня 1986 року два вибухи, а потім пожежа - наслідки подій на Чорнобильській атомній електростанції. У ліквідації аварії взяли участь сотні тисяч людей, а точна кількість постраждалих від трагедії невідома і досі.

Перші ліквідатори, які по тривозі прибули на палаючу Чорнобильську станцію, взялися приборкувати атом практично голими руками: без спеціального захисного одягу чи протигазів. Від опромінення, отриманого в ті години, загинуло понад три десятки людей. Щоб зменшити викиди радіації зі зруйнованого реактора, його з гелікоптерів закидали мішками з піском та свинцем. Загалом у ліквідації аварії взяли участь понад 600 тисяч людей. Внаслідок вибуху на ЧАЕС утворилася величезна радіоактивна хмара, яка поширилася далеко за межі України. Більш ніж половина викинутих в повітря небезпечних речовин осіли на території  Білорусії.

Відселяти людей із зони зараження почали лише через добу після аварії. Вони покидали власні домівки із мінімальною кількістю речей та документів. Їм обіцяли - це ненадовго, виявилося - назавжди. Люди, яким тоді довелось евакуйовуватись, вже кілька років поспіль проводять акцію пам'яті і оживляють покинуту Прип'ять.
Загалом із зони навколо станції виїхало майже чверть мільйона людей. Десятки населених пунктів назавжди зникли з карти України. Навколо зруйнованої ЧАЕС утворилася мертва зона. Там живуть лише дикі тварини та поодинокі самосели. Ця зона простяглася на площу у кілька тисяч квадратних кілометрів - на цій території могли б легко розміститися три таких мегаполіси як Київ.

Сьодні, у день 37-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС, ми з глибокою шаною вклоняємося ліквідаторам її страшних наслідків та схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які врятували українську землю і, без перебільшення, увесь світ від поширення радіаційної загрози.

На території Золотоніського району, який не відноситься до радіоактивно-забрудненої території, проживає всього 1235 особи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та переселенців із забрудненої зони, з них:

  • 246 учасники та потерпілі внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС І кат.,
  • 292 учасники та потерпілі внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ кат;
  • 419 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ІІІ кат;
  • 187 дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • 91 сім’я, які втратили годувальника, смерть яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС.

Відповідними державними програмами передбачено соціальне забезпечення чорнобильців. Так, за рахунок коштів державного бюджету з початку року виплачено:

     - щомісячну грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та пільгове забезпечення продуктів харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 510 особам на загальну суму  559 555,00 грн.;

         - щорічну допомогу на оздоровлення за шкоду, заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 7 особам на загальну суму  950,00 грн.;

Санаторно курортне оздоровлення здійснюється на базі санаторних комплексів західної України «Карпати», «Поляна», «Батьківщина», закладів Миргородкурорт, а також немалою популярністю користується обласний санаторний заклад «Мошногіря». В зв’язку з введенням військового стану на території України бажаючих оздоровитися значно зменшилося, протягом 2022 року оздоровлено всього 11 осіб. Проте,  з початку 2023 року перебуває на обліку 55 чорнобильців для забезпечення  санаторно – курортним лікуванням та 31 особа для отримання грошової компенсації на самостійне оздоровлення.

На території Золотоніського району територіальними громадами прийняті комплексні програми соціальної підтримки окремих категорій громадян «Турбота», якими  також передбачено ряд заходів соціального забезпечення чорнобильців за рахунок коштів місцевого бюджету.

Зокрема, з нагоди відзначення 37-х роковин Чорнобильської катастрофи територіальними громадами Золотоніського району передбачено:

  • надання адресної грошової допомоги ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС всього 303 особам на загальну суму 298400,00 грн.;
  • надання матеріальної допомоги вдовам померлих ліквідаторів на Чорнобильській АЕС всього 73 особам на загальну суму 36500,00 грн.;
  • Малозабезпеченим громадянам з числа потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС всього 102 особам на загальну суму 51000,00 грн.;
  • передбачено додаткове медичне забезпечення чорнобильців на загальну суму 44000,00 грн.

З початку 2023 року на виконання обласної програми «Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» територіальними громадами району, були укладені договори з аптеками на безплатне придбання ліків за рецептами. Всього на сьогодні забезпечено пільговими ліками чорнобильців на суму 69462,69 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь