Амбасадори Всеукраїнської програми ментального здоровʼя допоможуть українцям піклуватися про себе

Дата: 07.04.2023 09:22
Кількість переглядів: 92

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та Перша леді Олена Зеленська зустрілися з амбасадорами Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

До команди амбасадорів ініційованої першою леді Всеукраїнської програми ментального здоровʼя увійшли відомі представники шоу-бізнесу, підприємці, лідери громадської думки. Їхня місія – формувати в українському суспільстві культуру піклування про ментальне здоровʼя, своє і тих, хто поряд.

«У всьому світі все більша увага починає приділятися ментальному здоровʼю. В Україні ситуація особлива – вже понад рік наша країна перебуває в стані повномасштабної війни. Прогнозуємо, що її наслідки відчують на собі близько 15 млн українців. Однак важливо розуміти, що близько 80 % проблем, що стосуються психічного здоровʼя, можна вирішити через самовиявлення, самодіагностику і самодопомогу. Це дозволяє запобігти прогресуванню хвороб, які пов’язані з психічним здоров’ям, а також фізичних хвороб, спровокованих змінами психічного стану. Тому ми активно працюємо над тим, аби сприяти формуванню в нашому суспільстві культури піклування про ментальне здоровʼя, показати людям інструменти, які допоможуть дбати про свій внутрішній стан і про стан своїх близьких, бути уважнішими один до одного», – зазначив Віктор Ляшко.

Саме тому надважливою є роль амбасадорів, які можуть стати провідниками ідей Програми та, спілкуючись зі своєю аудиторією, вести просвітницьку діяльність, популяризувати в суспільстві навички й техніки самодопомоги, мотивувати громадян чесно відповідати собі на запитання «Ти як?» і за необхідності шукати допомоги, не відкладаючи це на «після перемоги».

«Треба, щоб українці знали: біль – точно не те, чого можна соромитися чи приховувати. Бути “не ок” – це теж нормально. Говорити про це, шукати допомоги – не просто правильно, а й відповідально і щодо себе, і щодо тих, хто поряд», – зазначила Олена Зеленська.

Так, амбасадорами Всеукраїнської програми ментального здоровʼя стали:

Марія Єфросиніна – телеведуча, акторка, громадська діячка, співзасновниця ГО «Фонд Маша» і багатьох інших благодійних проектів, почесний посол Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні з питань гендерної рівності та боротьби з насильством. Нагороджена орденом «За заслуги» (ІІІ ступеня).

Monatik (Дмитро Монатик) – український співак, танцюрист, автор пісень, саунд-продюсер, композитор, заслужений артист України.

Wellboy (Антон Вельбой) – український співак, композитор, автор пісень. Він відверто ділиться з підлітками та молоддю своїм досвідом із подолання проблем із ментальним здоровʼям. Щирість Антона допомогла молодим людям зняти внутрішні барʼєри.

Олександра Матвійчук – українська правозахисниця, голова ГО «Центр громадянських свобод», лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року, премій імені Василя Стуса та «Захисник демократії».

Олег Романчук – директор Інституту психічного здоров’я Українського католицького університету, лікар-психіатр, психотерапевт.

Даша Квіткова – інфлюенсерка, підприємниця, що заснувала Школу онлайн професій.

Сергій Коваленко – генеральний директор Yasno. Зламав стереотипи щодо того, як у кризових ситуаціях бізнеси можуть комунікувати з людьми.

Зоя Литвин – заслужений працівник освіти України, українська громадська діячка та підприємниця, голова громадської спілки «Освіторія», засновниця Новопечерської школи та премії для вчителів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine.

Марк Лівін – український письменник, журналіст. Заступник головного редактора The Village Україна, співведучий подкасту «Простими словами» від The Village Україна.

Павло Вржещ – співзасновник і креативний директор українського рекламного агентства Banda Agency. Входить у список «100 найвпливовіших українців» за версією журналу «Фокус». Має понад 200 нагород фестивалів креативності.

Нагадаємо, у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативою Олени Зеленської стартувала комунікаційна кампанія, мета якої – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоровʼя, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

У межах кампанії створено спеціальну сторінку https://howareu.com та запущено соціальні мережі Facebook, Instagram, Telegram, Viber, де зібрані техніки самодопомоги та підтримки людей поруч, зокрема у відеоформатах, у PDF-Аптечці, онлайн- та офлайн-ресурси, щоб звертатися за допомогою до перевірених, контакти гарячих ліній – для дзвінків в Україні та за кордоном тощо.

Міністерство охорони здоров’я України координує розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь