Що потрібно знати власникам пасік?

Дата: 05.04.2023 11:45
Кількість переглядів: 378

Фото без описуКожний пасічник бажає мати здорові та повноцінні бджолині сім’ї для отримання доброякісної продукції бджільництва. Першим кроком до отримання безпечної та якісної продукції є зареєстрована пасіка. Пасіка реєструється в Золотоніському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Спеціалісти Золотоніської районної державної лікарні ветеринарної медицини для того щоб попередити виникнення інфекційних та інвазійних захворювань бджіл,  проводять щорічне обстеження пасіки.

Під час здійснення обстеження пасіки спеціаліст ветеринарної медицини проводить клінічний огляд бджолосімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, варооз та акарапідоз. Дані захворювання призводять до масової загибелі бджіл та знижують продуктивність бджолиних сімей.

За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень (відбирається при гнильцових хворобах соти розміром 10х15см з розплодом, на варроатоз, акарапідоз – 200 грамм підмору з дна вулику) вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан з подальшою видачею ветеринарних документів.

Слід зауважити, що пасічників з початком сезону підстерігає ще чимало проблем, лише одна з яких – масова загибель бджіл внаслідок отруєння пестицидами. Провина за отруєння лежить не тільки на замовникові хімічних  обробок, значну відповідальність несуть і власники пасік, а саме:

- неповідомлення або несвоєчасне повідомлення (фізичними та юридичними особами, які застосовують пестициди) власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування;

- надання неповної інформація про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження;

- недостатнє забезпечення власників пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасне вивезення бджолиних сімей у безпечне місце;

- неповідомлення власниками пасік місцевих органів самоврядування про місце перебування пасіки під час кочівлі.  

Закликаємо пасічників максимально точно дотримуватись визначених  інструкцій аби убезпечити бджіл від отруєння та загибелі, а також налагодити комунікацію з територіальними громадами, військовими адміністраціями, фермерами, приватними господарями, щоб узгодити між собою всі дії, необхідні для оперативної ізоляції бджіл та вирішення інших нагальних питань у сфері бджільництва. 

За додатковою інформацією звертайтеся до Золотоніської районної державної лікарні ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь