Чи зобов’язані СГ та/або самозайняті особи утримати ПДФО з доходів, нарахованих (виплачених) на користь ФОП, місцезнаходженням або місце проживання (податкова адреса) яких є тимчасово окупована територія та якими нормативними документами визначено пе

Дата: 20.03.2023 14:47
Кількість переглядів: 76

 

 Фото без описуВідносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) (п. 1.1 ст. 1 ПКУ).

Відповідно до п. 65.1 ст. 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями.

При цьому податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Згідно з п. 2 ст. 13 Закону України від 15 квітня 2014 року № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» із змінами та доповненнями здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами – підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована Російською Федерацією територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.

Правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним.

Водночас, Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» затверджено Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні».

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 16 вересня 2022 року № 8170/10/1-22 завдання з підготовки переліку для затвердження Кабінетом Міністрів України покладено на Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – Мінреінтеграції).

Згідно з ст. 49 Закону України від 27 лютого 2014 року № 794-VII «Про Кабінет Міністрів України» Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конституції України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР із змінами та доповненнями і законів України, актів Президента України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, видає обов’язкові для виконання акти – постанови і розпорядження.

Слід зауважити, що прийнятою Кабінетом Міністрів України постановою від 06 грудня 2022 року № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – Постанова № 1364), із змінами, визначається механізм формування переліку територій, а не затверджується конкретний перелік таких територій.

Тому розроблений на виконання Постанови № 1364 та затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки згідно з ПКУ ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, Перелік, який може застосовуватися в цілях виконання норм ПКУ у період дії воєнного стану на сьогодні відсутній.

 

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь