Тисячолітня історія краю. 100 років Золотоніському району.

Дата: 07.03.2023 12:31
Кількість переглядів: 940

Фото без описуТисячолітня історія краю. 100 років Золотоніському району.

            Історія - цікава наука. Деякі  її події стираються – забуваються з часом  та раптом виринають через роки. Щось безслідно зникає, а щось відроджується, мов пташка-фенікс – з попелу та сліз.

 

Мова піде про край, який ми звемо  Золотоніщина, Златокрай.

     За твердженням істориків залюднення на цій території відбувалось в прадавню камяну добу. Чисельні археологічні знахідки на території краю відносяться до періоду кам’яної доби – неоліту та енеоліту. Наші пращури вже навчилися не лише брати від природи. Вони й самі попіклувались про своє існування. Під час  археологічних експедицій були  знайдені артефакти - глиняний посуд, крем’яні наконечники стріл  (мисливство), пряслиця (ткацтво) , глиняні грузки до сіток (рибальство), кам’яні сокири, зернотерки, серпи                         ( землеробство).    

  В часи давньоруської держави – Київської Русі  на території Золотоніщини  існували і міста–фортеці (Пісочен 1169 р.) і городища ( залишки одного з них Х-ХІ ст. є  нинішньою пам’яткою археології  Золотоноші).

  У  вирі подій минули і чорні дні-роки монголо-татарського іга ( XIII ст.),  перебував край під Литвою ( друга половина XIVст.), Польщею ( ІІ пол. XVI – І пол.. XVII ст.) Змінювались часи, епохи, періоди, власники, політичний устрій.Фото без опису

1576рік. Перша згадка про Золотоношу. Місто-фортеця на річці Золотоношці стає центром Золотоніської сотні. Вона виникла 1648 року у складі Черкаського полку, була  сформована з козаків і селян. Ядром сотні стала стара козацька сотня, створена в 1625 р. В 1649р.запроваджено сотенно-полковий адміністративний  поділ українських земель.  Золотоніська сотня  стає адміністративно–територіальною і військовою одиницею ,складалась із 10 куренів і включала Антипівку, Богуславець, Драбівці, Ковтуни, Мицалівку, Сеньківці, та Слюжчину Слобідку – ( 3 курені міських і 7 – сільських).    За реєстром 1649 року сотня складалася з 147 козаків.

    У 1666 році вибухнуло Переяславське повстання, скероване проти посилення гноблення населення України. У Золотоноші дві тисячі повстанців зачинилися в фортеці, проти них кинуто московське військо на чолі з воєводою князем Щербатовим. Після 2-місячної облоги місто було спалено, керівників повстання повішено ( нічого не нагадує? (Авт.) За Андрусівським перемир’ям (1667р.) Правобережна Україна відійшла до Польщі, Лвівобережжя лишилось під владою Москви. Тоді  Золотоношу разом з Домантовим, Піщаною, Богушковою Слобідкою було переведено до Переяславського полку. Там вона  перебувала до реформи 1781 р., коли було ліквідовано полковий устрій. 

    1781 року утворюється Золотоніський повіт ( Лівобережна Україна поділялась на  3 намісництва і  11 повітів). Золотоноша   спочатку  стала повітовим містом Київського намісництва,  1796  –  Малоросійської,  з 1802 року – Полтавської губернії.

  Територіально до Золотоніського повіту входили землі Золотоніщини, Драбівщини, Чорнобаївщини,  частина Канівщини . Повіт був найбільшим у губернії ( територія налічувала 7 містечок, 48 сіл, 171 хутір . За т. з. «магдебурзькими вольностями» ( за визначенням М.Пономаренка ) у 1782 році місто Золотоноша отримало власний герб. Керівним органом повіту було повітове земство, яке було найпрогресивнішим  на Полтавщині за своїм складом.  Приділялась велика увага навчанню, лікуванню, культурному розвитку населення, будівництву доріг.  За радянської  доби замовчувались і применшувались досягнення   тієї епохи. Та саме на період  земства припадає  збільшення навчальних та лікувальних закладів ( лікування і медикаменти були безоплатні!).

 ХХ ст. 1917рік. Революції. Перевороти. Зміни ладу,  календаря, вірувань. Нова епоха. «  Весь мир насилья мы разрушим  до основанья… » , пізніше будуть і колективізація, і голодомори, і репресії, війни, розруха,.. відбудова…Фото без опису

   На фоні соціальних і політичних змін здійснюються і адміністративні реформи. 1920 року Золотоніський повіт увійшов до складу новоствореної Кременчуцької губернії – на два роки, потім знову вернувся  до Полтавської ( 1925 року було ліквідовано губернський поділ).

   7 березня 1923року  було утворено Золотоніський район  у складі Золотоніської, 1925 - Черкаської , 1927 - Шевченківської округи. У 1932 – 1937 р р район перебував у складі Київської, з 1937 – Полтавської  області.

7 січня 1954 року утворилась Черкаська область, куди увійшли 30 районів Полтавської, Київської, Вінницької, Кіровоградської  областей.

 В липні 2020 р. Верховна Рада України Постановою № 3650  замість двадцяти – затвердила  чотири райони Черкаської області. Територіально нинішній  Золотоніський район  із центром в м. Золотоноша поєднує майже усі  території, що були у складі повіту: Драбівщина, Чорнобаївщина, Іркліївщина. Не увійшла  лише частина Канівщини.   Фото без опису

   Золотоніський район – земля землеробів-гречкосіїв, всесвітньовідомих талантів, історичних постатей,  науковців та спортсменів.

    Нині кров’ю та потом пишеться новітня історія  України та українського народу.

    Земляки-воїни – на фронтах виборюють свободу і територіальну цілісність країни. Земляки-волонтери допомагають військовим і цивільним. Золотонісці  донатять,  плетуть,  в’яжуть,  готують, випікають, збирають, працюють, ….наближають Перемогу над ворогом.    Пишеться новітня історія України, пишеться новітня історія українського народу. Також пишеться новітня історія Золотоніського району – краю з тисячолітньою історією.

 За матеріалами Золотоніського краєзнавчого музею  підготувала Віта Ямборська.

  

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь