Як вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб
Дата: 24.02.2023 15:38
Кількість переглядів: 169
ПАМ’ЯТКА
Як вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні т а кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб на стихійних ринках;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- уникати контакту з особами з ознаками гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, у разі виявлення такої особи вжити заходів щодо її ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я.
ПАМ’ЯТКА
Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19
У місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:
- періодично проводити наскрізне провітрювання приміщень та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів у житлових приміщеннях та приміщеннях загального користування
- дотримуватись правил особистої гігієни, регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом;
- дотримуватися правил респіраторної гігієни при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом;
- користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;
- уникати контактів з особами з ознаками гострого респіраторного захворювання, вжити заходів для їх ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я;
Довідково:
- Респіраторні захворювання, такі як грип чи COVID-19 є висококонтагіозними ;
- Від хворих на респіраторні захворювання, віруси можуть поширюватися в радіусі 1-1,5 м;
- У людей, які захворіли на респіраторну інфекцію, в т. ч. COVID-19, симптоми можуть бути відсутні. Вони можуть передати вірус іншим людям, навіть не знаючи, що вони хворі. Тому у місцях скупчення необхідно тримати дистанцію не менше як 1 м один від одного;
- Рекомендовано уникати місць, де збираються великі групи людей, таких як класи, культурні та спортивні заходи, особливо схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань (наявні хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем).