Як вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь  в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб

Дата: 24.02.2023 15:38
Кількість переглядів: 111

                                                       ПАМ’ЯТКА

Фото без описуЯк вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь  в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні т  а кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб на стихійних ринках;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • уникати контакту з особами з ознаками гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, у разі виявлення такої особи вжити заходів щодо її ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я.

  

                                                     ПАМ’ЯТКА

     Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19

 У місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:

  • періодично проводити наскрізне провітрювання приміщень та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів у житлових  приміщеннях та приміщеннях загального користування
  • дотримуватись правил особистої гігієни, регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом;
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом;
  • користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;
  • уникати контактів з особами з ознаками гострого респіраторного захворювання, вжити заходів для їх ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоровя;

Довідково:

  • Респіраторні захворювання, такі як грип чи COVID-19 є висококонтагіозними ;
  • Від хворих  на респіраторні захворювання, віруси можуть поширюватися  в радіусі 1-1,5 м;
  • У людей, які захворіли на респіраторну інфекцію, в т. ч. COVID-19, симптоми можуть бути відсутні. Вони можуть передати вірус іншим людям, навіть не знаючи, що вони хворі. Тому у місцях скупчення необхідно тримати дистанцію не менше як 1 м один від одного;
  • Рекомендовано уникати  місць, де збираються великі групи людей, таких як класи, культурні та спортивні заходи, особливо схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань (наявні хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь