ВБЕРЕЖІТЬ СВОЇХ ДІТЕЙ  ВІД  ЗАХВОРЮВАННЯ НА  ПОЛІОМІЄЛІТ

Дата: 22.02.2023 14:46
Кількість переглядів: 138

 Золотоніське відділення Золотоніського районного відділу  ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» застерігає та звертає увагу батьків щодо небезпеки захворювання їх дітей на поліомієліт та його профілактику.

        Поліомієліт – високо заразне вірусне захворювання,що вражає нервову систему і може викликати невиліковний параліч або ж призвести до смерті.

Небезпека захворювання на ПОЛІОМІЄЛІТ: Поліовірус циркулює у навколишньому середовищі і становить реальну небезпеку - найбільшу для дітей у віці до 5-6 років. Він  живе в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів, поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких ознак у інфікованих. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, забруднені побутові предмети та іграшки, заражену їжу та воду.

Близько 5% хворих помирають раптово через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок.

Вакцинація – єдиний профілактичний і надійний спосіб запобігти цій хворобі.

Не дивлячись на військові дії на території нашої держави, продовжуються заходи з вакцинації. У відповідь на спалах поліомієліту  (нагадуємо, у минулому році виявлено вірус поліомієліту у 20 дітей на Рівненщині та Закарпатті -одна дитина отримала параліч, 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг), триває турова імунізація дітей у віці від 6 місяців до 6 років,  які були щеплені частково, або не щеплені взагалі проти цієї інфекції, незалежно від планової вакцинації та не відміняє її.

В Черкаській області  серед декількох районів,  в Золотоніській територіальній громаді, закрема по м. Золотоноша, маємо найгірші показники по цій  імунізації, в основному по причині ВІДМОВ від щеплень   (релігійні переконання, недовіра до вакцин і т.п.)

Фахівці відділення щомісячно здійснюють моніторинг за циркуляцією ротавірусів та ентеровірусів, відбираючи зразки матеріалу із зовнішнього середовища  та направляючи їх для дослідження у вірусологічну лабораторію ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Згідно результатів дослідження в одному із зразків стічних вод м. Золотоноша (до проведення очистки та знезараження)  17 лютого поточного року виявлено РНК ентеровірусів. Цей факт беззаперечно свідчить про циркуляцію цих вірусів, не виключаючи і збудника поліомієліту,  у навколишньому середовищі міста, а також наявність носіїв  цього збудника серед населення. Таким чином, підтверджується ризик захворювань дітей на поліомієліт та виникнення спалаху на фоні наявності до 90 осіб не щеплених дітей поліомієлітною вакциною.

Особисто звертаємось до батьків, які відмовляються від цих щеплень, зважте на ризик та поспішіть в медичні заклади, щоб захистити своїх дітей від небезпечного захворювання.

 Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту. 

До відома батьків діти яких щеплюються:  шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин: 2-й, 4-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ)); 4-й, 6-й 18-й місяць, 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

Ці вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей.

Пам’ятайте: ліків від поліомієліту не існує. 

Захистити себе та своїх близьких можна єдиним способом – проведенням профілактичних щеплень (БЕЗКОШТОВНО). Для цього необхідно звернутися до педіатра  або сімейного лікаря, з ким заключена декларація.

Сьогодні всі медичні  заклади мають необхідну кількість вакцини для проведення як турової, так і рутинної вакцинації в усіх вікових категоріях.

Не нехтуйте здоров’ям своїх дітей !   НЕГАЙНО зверніться  до лікаря.

В подальшому вчасно робіть всі профілактичні щеплення, щоб запобігти виникненню інфекційних  захворювань!  БАЖАЄМО  ЗДОРОВ’Я !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь