Програма переходу на енергоефективні лампи запрацювала в масштабах країни

Дата: 09.02.2023 09:25
Кількість переглядів: 73

Програма Уряду та ЄС з обміну ламп розжарювання на LED-лампи відсьогодні поширюється на міста та селища міського типу по всій країні. Замовити обмін ламп, який здійснюється за спільною програмою Уряду України та Європейського Союзу, всі охочі можуть у застосунку Дія.

«Програма обміну ламп для мешканців України має на меті скорочення споживання електроенергії у пікові години. Ми бачимо, що громадяни охоче підтримали урядову ініціативу і активно замовляють лампи для обміну. Сподіваємось, що вже найближчим часом це матиме позитивний вплив на українську енергосистему. Тож, і кількість планових та позапланових відключень електропостачання зменшиться», – наголосила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Раніше програма була доступна лише в обласних центрах, а також в Кривому Розі, Краматорську та Покровську. Тепер її масштабували, й ще 6 млн енергоощадних ламп надійшли до 1300 відділень Укрпошти в містах та селищах по всій країні. А вже до кінця лютого лампи отримають навіть найменші села, щоб кожен українець міг скористатися послугою та зробити свій внесок у збереження світла.

Українці вже обміняли майже 1,5 млн старих ламп на нові. Найбільше ламп обміняли в Києві – понад 230 тисяч шт, у Дніпрі – 130 тисяч, у Львові – 94 тисячі, у Харкові – 91 тисячу.

Довідково:

Обміняти старі лампи розжарювання но нові енергоощадні LED-лампи українці можуть з 30 січня. Для цього потрібно подати заяву в Дії, а потім отримати їх в одному з відділень Укрпошти. Кожен може обміняти по 5 старих ламп. У межах програми Європейський Союз профінансував 35 млн енергоощадних LED-ламп для України, ще 5 млн надасть Уряд Франції.

За підрахунками фахівців, перехід на такий тип ламп знизить споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Програму підтримав Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента України Володимира Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь