Якість і безпека харчування є важливим фактором благополуччя населення.

Дата: 06.02.2023 15:32
Кількість переглядів: 255

Фото без описуЯкість і безпека харчування є важливим фактором благополуччя населення.

Безпечність -  це відсутність шкідливого впливу на здоров’я людини та придатність харчового продукту до споживання, адже їжа найдивовижнішим чином впливає на наші розумові процеси.

У сучасних умовах проблема безпечності та якості харчових продуктів набула пріоритетного значення і особливої актуальності, стала важливим фактором підвищення рівня життя та забезпечення продовольчої безпеки.

Основним завданням цього допису є ознайомити операторів ринку харчових продуктів та споживачів з сферою діяльності Золотоніської районної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

До березня 2017р. завдання і функції з реалізації політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та  здійснення контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства покладалося на санітарно-епідеміологічну службу. Але  Постановою КМУ від 29 березня 2017р № 348  санітарно-епідемічну службу було ліквідовано, а завдання і функції покладені  на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Згідно «Положення про Золотоніську районну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» від 14.12.2022р № 563, лабораторія є державною установою та належить до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Отже давайте розглянемо чим все таки займається Золотоніська районна державна лабораторія Держпродспоживслужби, а це  :

  • комплекс лабораторних досліджень( випробувань) харчових продуктів та харчової сировини;
  • санітарногігієнічний контроль;
  • ветеринарносанітарна експертиза харчових продуктів та харчової сировини на агропродовольчих ринках та ярмарках;
  • лабораторні випробування води питної та води для тварин;
  • лабораторні випробування кормів, комбікормів, комбікормової сировини, зерна;
  • комплекс лабораторно діагностичних хвороб тварин;
  •  спектр лабораторних досліджень згідно вимог НАССР;
  • відбір зразків продукції.

Лабораторія у своїй діяльності керується: Конституцією України, законами України « Про ветеринарну медицину», « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Золотоніська районна державна лабораторія Держпродспоживслужби  акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019, та уповноважена Держпродспоживслужбою для цілей державного контролю. В лабораторії працюють кваліфіковані фахівці, які щороку підвищують свій професійний рівень ( нещодавно ми приймали участь у міжнародному раунді професійного тестування, отримали відмінний результат).

Шановні оператори ринку харчових продуктів, запрошуємо вас до співпраці, адже безпечний харчовий продукт – свідчить про високу відповідальність перед споживачами!

Застерігаємо споживачів, що купувати харчовий продукт ( м'ясо, молоко, напівфабрикати, готові кулінарні страви, тістечка, хлібобулочні вироби, риба, консерви) в інтернет - мережах, в місцях несанкціонованої торгівлі, супермаркетах, закладах громадського харчування, що не пройшли лабораторних випробувань та не мають відповідних супровідних документів,«Експертного висновку» з зазначенням акредитації державної лабораторії, дуже небезпечно. Слід зазначити, що тварини є джерелом багатьох інфекційних захворювань, які водночас небезпечні і для людей. Це трихінельоз, сибірка, сказ, сальмонельоз, лептоспіроз, бруцельоз, лістеріоз, правець.

Отже,  чекаємо на відповідальних операторів ринку харчових продуктів, власників ферм, фермерських господарств за адресою:

 м. Золотоноша, вул. Суворова 6, Золотоніська районна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  тел. 0983990807 директор Юлія Грекало.

Гарантуємо конфіденційність, індивідуальний підхід, швидкість обслуговування, своєчасне отримання результатів випробувань, консультація фахівців, якість та достовірність проведення випробувань.

 

 Бажаємо здоров’я всім Українцям !

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь