Ботулізм та його профілактика!

Дата: 01.02.2023 11:44
Кількість переглядів: 812

Нещодавно, до мене по телефону звернулася жителька міста Золотоноша, з проханням дати роз’яснення чи можна купувати копчену річкову рибу, приготовлену в домашніх умовах, так як вона прочитала оголошення в соціальній мережі однієї із Золотоніських груп про продаж такої риби та чи проводиться державний контроль якості даної продукції?

Повідомляю, що відповідно до Санітарно-гігієнічних та ветеринарних вимог реалізація та продаж в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, кров’янки, шинки тощо) домашнього приготування без документів, що засвідчують їх якість та безпеку, суворово заборонено. Проконтролювати умови виробництва, приготування, дотримання технологічного процесу та правил особистої гігієни в домашніх умовах  не є можливим. 

Тому, вживання такої продукції може стати причиною захворювання людини на  БОТУЛІЗМ! 

Ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, та за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.

Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином  виникають від вживання консервованих грибів.

З метою попередження та профілактики захворювання на ботулізм  не рекомендується:

- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки,

а також рибу солону, в’ялену та копчену і м’ясопродукти, копчені в домашніх умовах; 

- купуйте вищезгадані продукти  тільки при наявності у продавця документів з інформацією  про походження, термін виготовлення, умови зберігання та реалізації.

- вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах;

-  уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;

- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх   зберігали або транспортували належним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими  - ботулізм  не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Шановні жителіЗолотоніського району, будь-яке отруєння не проходить безслідно! Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

 

Завідувач Золотоніського районного відділу

ДУ «Черкаський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України»                                                                   Володимир КАРПЕНКО           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь