Під час воєнного стану строки проведення тендерів скоротилися удвічі

Дата: 20.12.2022 13:38
Кількість переглядів: 88

Після того, як Уряд змінив порядок проведення публічних закупівель на час воєнного стану, швидкість укладання угод за процедурою «Відкриті торги з особливостями» виросла в два рази. Також збільшився обсяг закупівель через Prozorro Market. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«У жовтні Уряд ухвалив постанову, яка затверджує нові правила закупівель. Головна мета — забезпечити, з одного боку, швидкість, ефективність закупівель, а з іншого — справедливу конкуренцію і відкриті дані. І при цьому зберегти можливість безпечно здійснювати оборонні закупівлі», – розповіла заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

За статистикою, цієї осені:

  • загальна очікувана вартість закупівель склала 238 млрд грн.,

  • рівень економії – 7,65 млрд грн.,

  • сума укладених контрактів – 133,52 млрд грн.,

  • кількість учасників закупівель – 96,7 тис.,

  • середня кількість пропозицій на торги – 1,8.

Після внесення змін більш гнучким інструментом став Prozorro Market. Урядом було знято обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тому типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) стало можливо купувати за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшив адміністративне навантаження на закупівельників.

«Зросла значущість інструменту Prozorro Market: загальний обсяг закупівель через електронні каталоги перевищив 1 мільярд гривень. А успішні кейси закупівель навіть в умовах перебоїв з електропостачанням доводить те, що Prozorro Market є справді простим та зручним інструментом  для швидких та прозорих закупівель», – розповіла Надія Бігун.

За підрахунками фахівців Centre of Excellence in Procurement Київської школи економіки, конкурентні процедури в Prozorro Market дозволяють економити до 10% коштів замовників, тендерні процедури забезпечують економію понад 5%.

Також були змінені правила відкритих торгів з особливостями, якими було знято цілу низку обмежень, які раніше призводили до переоголошення тендеру чи розірвання договору. Тепер тендер може бути завершено з одним постачальником (а не двома, як раніше), також замовник може зреагувати на зміну ціни: відсутнє обмеження в 10% при піднятті ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку.

«Ефект від цього нововведення був таким, що вдвічі збільшилась швидкість проведення тендерів. Якщо раніше середня тривалість процедури складала 36 днів (у спрощених закупівлях – 20 днів), то зараз вона становить 18 днів», – пояснює Надія Бігун.

Міжнародні партнери теж високо оцінили ефективність українських державних закупівель. Система електронних закупівель Prozorro, включаючи електронні каталоги Prozorro Market, минулого тижня була визнана такою, що відповідає вимогам до електронних закупівель для операцій, що фінансуються Світовим банком.

«World Bank визнав, що Prozorro відповідає вимогам і може використовуватись для національних проєктів, які фінансує банк. Щодо міжнародних проєктів, Світовий банк надав рекомендації щодо доопрацювань системи, і частину з них ми вже реалізували, а частину – реалізуємо найближчим часом, Зокрема, вже розпочалася розробка окремої процедури за стандартами Світового банку. Тож вже навесні ми будемо повністю готові проводити тендери для всіх проєктів масштабного Плану відбудови України», – підсумувала Надія Бігун.

“Публічні закупівлі” – щомісячний звіт за грудень 2022 р.

За інформацією Міністерства економіки України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь