Як оподатковується ПДВ операція з продажу дилером культурних цінностей (виробів мистецтва) наданих йому особою, що не зареєстрована як платник податку (в т. ч. ФО) за договором доручення?

Дата: 29.11.2022 14:01
Кількість переглядів: 78

Відповідно до п. 210.2 ст. 210 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) дилер – платник податку, який придбаває (набуває за іншими цивільно-правовими договорами), у тому числі шляхом ввезення на митну територію України, культурні цінності, незалежно від мети та цілей їх ввезення, з метою їх подальшого перепродажу, незалежно від того, діє така особа від свого імені або від імені іншої особи за винагороду.

Культурними цінностями вважаються вироби мистецтва, предмети колекціонування або антикваріату – товари, що належать до товарних позицій за кодами 9701 - 9706 згідно з УКТ ЗЕД.

Статтею 1000 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV визначено, що за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

До постачання дилером культурних цінностей, якщо такі цінності були поставлені йому, зокрема, особою, що не зареєстрована як платник податку, авторами культурних цінностей чи їх правонаступниками застосовується спеціальна схема оподаткування маржинального прибутку, отриманого дилером, відповідно до положень ст. 210 ПКУ.

При цьому, маржинальний прибуток (без урахування податку) – це сума, отримана у вигляді різниці між ціною продажу товарів та ціною їх придбання, розрахованих за звичайними цінами.

Маржинальна схема може застосовуватися дилером до операцій з постачання на митній території України культурних цінностей, що були ввезені дилером у митному режимі імпорту.

Базою оподаткування ПДВ для операцій з постачання дилером культурних цінностей є його маржинальний прибуток (без урахування податку), до якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

На операції з постачання культурних цінностей на митній території України дилером, який застосовує правила, встановлені ст. 210 ПКУ, податкова накладна не складається.

Платник податку, що придбаває культурні цінності в дилера, який застосовує маржинальну схему, не має права вимагати податкову накладну та відносити до податкового кредиту суму податку, сплаченого на маржинальний прибуток.

На операції з вивезення культурних цінностей у митному режимі експорту нульова ставка ПДВ не застосовується.

Дилер зобов’язаний вести окремий податковий облік операцій з придбання та постачання культурних цінностей та окремий облік операцій з придбання та постачання інших товарів/послуг, до яких застосовується загальний режим оподаткування.

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь