Чи відображаються в Додатку 4 до декларації акцизного податку операції з окремими видами пального, на які тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України запроваджено оподаткування за нульовою став

Дата: 21.10.2022 10:04
Кількість переглядів: 67

Чи відображаються в Додатку 4 до декларації акцизного податку операції з окремими видами пального, на які тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України запроваджено оподаткування за нульовою ставкою акцизного податку?

Форма декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 (далі – Порядок № 14) зі змінами та доповненнями.

Відповідно до норм Порядку № 14 операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування чи оподатковуються за нульовою ставкою відображаються у Додатку 4 «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою або за зниженою ставкою» (далі – Додаток 4) до Декларації акцизного податку.

Зокрема, у графі 8 «Код пільги згідно з довідником податкових пільг» зазначається код пільги з акцизного податку згідно з довідником податкових пільг, що є втратами доходів бюджету.

Разом з цим, згідно з п. 14 розд. V Порядку № 14 у разі якщо платник податків вважає, що форма Декларації збільшує або зменшує його податкові зобов’язання всупереч нормам Кодексу такий платник має право подати разом з Декларацією Додаток 10 «Зразок доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу» (далі – Додаток 10).

Отже, операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування чи оподатковуються за нульовою ставкою відображаються у Додатку 4 Декларації та такі операції можуть бути відображені платником у Додатку 10 до Декларації у довільній формі за реквізитами Додатка 4 до Декларації.

Крім того, відповідно до п. 30.6 ст. 30 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - ПКУ) суми податку та збору, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом – платником податків.

Облік зазначених коштів ведеться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зазначаємо, що Законом України від 21.09.2022 № 2618-ІХ «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану» внесено зміни до п.41 підрозд.5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, якими змінено ставки акцизного податку на окремі види пального.

Платники акцизного податку – виробники пального, а також особи, які є платниками з реалізації пального та у яких виникає у вересні 2022 року обов’язок складати заявку на поповнення (коригування) залишку пального, декларують податкові зобов’язання з реалізації пального, зазначаючи окремими рядками обсяги з реалізації пального:

з 1-го по 29 вересня 2022 року (включно) – за нульовою ставкою податку, яка визначена пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення ПКУ, за 30 вересня 2022 року – за ставками акцизного податку у розмірах, які визначені відповідно у пункті 41 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

При цьому, зазначається відповідний розмір ставки акцизного податку, зокрема, у графах:

12 Додатку 1 «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених підпунктами 213.1.9, 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу)»;

9 Додатку 1 прим. 1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу».

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь