Чи включаються суми податку на додану вартість до складу доходу платника єдиного податку третьої групи

Дата: 14.10.2022 11:10
Кількість переглядів: 224

Чи включаються суми податку на додану вартість до складу доходу платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. у період дії воєнного стану в Україні, за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) під час перебування суб’єкта господарювання платника податку на додану вартість на загальній системі оподаткування або на єдиному податку третьої групи за ставкою 3 відсотки?

  Відповідно до п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

При цьому, п.п. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відс. доходу, визначеного у відповідності до ст. 292 глави 1 розд. XIV ПКУ.

Згідно з п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 глави 1 розд. XIV ПКУ.

При цьому, до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються:

суми податку на додану вартість (далі – ПДВ) ( п.п. 1 п. 292.11 ст. 292 ПКУ);

суми ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ (п.п. 7 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

Таким чином, до складу доходу платника єдиного податку за ставкою 2 відс. у період дії воєнного стану в Україні не включаються суми ПДВ, сплачені за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) під час перебування суб’єкта господарювання платника ПДВ на загальній системі оподаткування або на єдиному податку за ставкою 3 відсотки.

При цьому, якщо відвантаження товарів здійснювалось у період застосування касового методу оподаткування ПДВ, то отримані кошти у період перебування на єдиному податку за ставкою 2 відс. за такими операціями включаються до доходу, що оподатковуються за ставкою єдиного податку 2 відсотки.

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь