За матеріалами СБУ 10 та 15 років за ґратами проведуть бойовики «лнр/днр», які чинили збройний супроти силам ЗСУ

Дата: 21.09.2022 12:22
Кількість переглядів: 98

Завдяки зібраним слідчими СБУ доказам до реальних термінів ув’язнення засуджено двох бойовиків, які брали участь у бойовому протистоянні силам ЗСУ.

Зокрема, за матеріалами СБУ до максимального терміну ув’язнення – 15 років позбавлення волі, засуджено командира незаконного збройного формування.

За даними слідства, з 2014 року уродженець Луганської області був активним учасником формування бойових підрозділів псевдореспубліки «лнр», з позивним «Яник». Його призначили командиром «2-го взводу 4-го батальйону територіальної оборони 2-го армійського корпусу народної міліції лнр». Під його керівництвом бойовики брали активну участь у бойових діях проти українських військ поблизу населених пунктів Голубівка (Кіровськ) та Кадіївка Луганської області. Крім того, він займався матеріально-технічним забезпеченням бойового підрозділу, інструктував найманців і вербував новобранців для поповнення взводу.

Також 10 років за ґратами проведе бойовик так званої «народної міліції днр», який обстрілював позиції українських військових.

Слідчі СБУ зібрали беззаперечні докази того, що впродовж 2018 – 2019 років бойовик чинив збройний спротив силам АТО/ООС. Зокрема, у боях на території населених пунктів Лозове, Калинівка, у районі Світлодарської дуги та ін.

У ході слідства встановлено, що 30 річний уродженець Луганської області приєднався до так званої «9-ї роти 3-го мотострілецького батальйону 7-ї окремої мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу народної міліції днр», що дислокувалася у Попаснянському напрямку.

У її лавах він пройшов спеціальну бойову підготовку і отримав позивний «Грифон». Згодом у складі НЗФ зловмисник брав участь у бойових протистояннях військовослужбовцям ЗСУ із застосуванням вогнепальної зброї різного калібру і призначення.

За матеріалами СБУ суд визнав бойовиків винними у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України та виніс покарання – 15 і 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі засуджені переховуються від правосуддя на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях.

Досудове розслідування здійснювали слідчі СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь