Ірина Тернова про життя району: як живе Золотоніщина під час війни

Дата: 19.08.2022 21:16
Кількість переглядів: 946

24 серпня, у День Незалежності України, виповниться рівно півроку, відколи в життя кожного українця розпеченим залізом увірвалося слово «війна».  І хоча наш регіон  перебуває у відносній безпеці, душевний біль  за долю нашої держави, за  кожного бійця, кожного постраждалого внаслідок відкритої збройної агресії росії став невід’ємною частиною буття кожного свідомого українця. Про те, як війна змінила життя у Золотоніському  районі, про допомогу військовим та переселенцям,  про забезпечення стабільної роботи  економіки, функціонування закладів соціальної сфери говоримо з головою Золотоніської  районної військової адміністрації Іриною Терновою.

 -  Ірино Володимирівно! Як змінилося життя у районі за останні 6 місяців? Які найбільші виклики наразі стоять перед місцевою владою?

  -  Звісно, всі зусилля, всі дії, всі думки і помисли спрямовані зараз на одне – Перемогу над ненависним ворогом. Ще зовсім недавно і  в страшному сні не можна було уявити, що вся наша діяльність буде проходити під гаслом вісімдесятирічної давнини: «Все для фронту, все для перемоги». І якщо в перші дні війни була певна невизначеність, то сьогодні все стало на свої місця, тож і держслужбовці, і працівники органів місцевого самоврядування чітко знають свої завдання і докладають максимум зусиль для їх виконання. Наш район активно включився в процес переведення економіки для роботи в умовах військового стану. Працюють усі промислові та сільськогосподарські підприємства, головне завдання яких – продовольче забезпечення регіону, області, України; наповнюється бюджет, опікуємося внутрішньо переміщеними особами. І, звісно, в центрі уваги – забезпечення потреб ЗСУ, допомога правоохоронним органам. Забезпечуються усім необхідним заклади соціальної сфери, готуємо ЖКГ до роботи в осінньо-зимовий період. А всі культурно-мистецькі, спортивні заходи проводяться з метою збору благодійних коштів на підтримку ЗСУ. Так, нещодавно в громадах району пройшов концертний тур «Дорога до Перемоги» за участю зірок української естради. Зібрано майже 330 тисяч гривень для відомого благодійного  фонду Сергія Притули, які будуть використані на потреби українських воїнів.

  -  Наш район – сільськогосподарський. Які підсумки збору ранніх зернових? І яка взагалі ситуація в галузі?

  -  Станом на 12 серпня по всіх категоріях господарств району зернових та зернобобових культур зібрано на площі 8,6 тис. га, що складає 30% до загальної площі посіву. Середня урожайність – 48,3 ц/га (середня по області – 49,4 ц/га), валовий збір – 41,5 тисяч тонн. Показники урожайності озимої та ярої пшениці, ячменю, гороху нижчі, ніж у минулому році – цьому є ряд об’єктивних причин, водночас дещо зросла урожайність озимого жита й ріпаку. Найбільший показник урожайності мають ТОВ «Гранекс-Черкаси», СТОВ «Маяк», ТОВ «Лєтол», ТДВ «Русь», ДП «Агрофірма «Іскра», ТОВ «Богодухівка», СТОВ «Світанок». Цьогорічні погодні умови дають надію на хороший урожай соняшнику й кукурудзи. Тож аграрної продукції вистачить. Та й відновлення експорту українського зерна дає підстави для оптимізму. Великі надії покладаємо  на ДП «Златодар», де нещодавно призначено «нового старого керівника» – Валерія Буркацького, тож позитивні зрушення вже є. Заслуговують на увагу ініціативи керівника СТОВ «Агрофірма «Маяк» Олексія Васильченка стосовно проведення на базі очолюваного ним підприємства науково-практичного семінару для представників агропідприємств усіх форм власності.

  Відрадно, що переважна більшість керівників сільськогосподарських підприємств – люди соціально відповідальні, які не лише на «відмінно» роблять свою справу, а й без зайвих нагадувань займаються благодійною діяльністю, беруть участь у різноманітних проєктах і програмах. Слід, зокрема, відзначити участь золотонісців у Всеукраїнській ініціативі «Сади Перемоги», мета якої – підтримка забезпечення харчовими продуктами закладів соціальної сфери, внутрішньо переміщених осіб. Відповідні програми прийняті й діють у Зорівській та Новодмитрівській ТГ. Користуючись нагодою, щиро дякую усім за працю, за активну громадянську позицію, за допомогу нашим військовим формуванням та ЗСУ.

 -  Як відбувається наповнення бюджетів громад і на які цілі передусім спрямовуються видатки? На чому можна і потрібно економити бюджетні кошти?

  -  Як відомо, основне джерело наповнення місцевих бюджетів – податок на доходи фізичних осіб. Він збільшиться в разі працевлаштування як місцевих жителів, так і внутрішньо переміщених осіб, тож відповідні районні служби працюють у цьому напрямку.  Ведеться пошук інвесторів, були б раді прийняти на території району евакуйовані з тимчасово окупованих територій бізнес-структури. Проводимо виїзні засідання з метою легалізації трудових відносин, адже сьогодні один із найвищих проявів патріотизму – це своєчасна сплата податків. А видатки кожної з громад передусім спрямовуються на потреби оборони нашої держави від ворога, адже деякі програми можуть зачекати до кращих часів. У нас в РВА є жорстка економія бюджетних коштів, зокрема, щодо використання енергоносіїв. Це стосується й територіальних громад, у яких фінансування дещо краще. Їм була рекомендація Черкаської обласної військової адміністрації стосовно економії фонду заробітної плати, щоб кошти спрямовувалися не на премії чиновникам, а на потреби ЗСУ. Таке рішення, зокрема, прийняли в Гельмязівській ТГ. А взагалі в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування нашого району немає захмарних заробітних плат. А люди часто працюють в режимі 24/7.

  -  У чому ще ви бачите збільшення надходжень до бюджету?

  -  Це передусім аудит вільних земель, передача їх в оренду. У цьому році було додатково укладено 71 угоду  короткострокової оренди (на 1 рік) 1079 га землі під 8%, тож місцеві бюджети отримали додаткові надходження, і цю роботу будемо продовжувати. Заслуговує уваги і досвід Золотоніської ТГ, депутати якої прийняли рішення накладати штрафи на водіїв автівок, які паркуються у недозволених місцях.

  -  Літо добігає кінця, незабаром – холоди. Як у районі  готуються до опалювального сезону? Чи варто боятися відключення газу власникам приватних садиб?

  -  Районна військова адміністрація разом з територіальними громадами району питання підготовки стабільного, безперебійного проходження опалювального сезону 2022-2023 тримають на контролі. Станом на 15 серпня до нього підготовлено 75% об’єктів комунальної власності. Стосовно приватних осель, то я б радила  їх власникам не панікувати, адже газу на опалення має вистачити.

Водночас варто запроваджувати заходи економії, шукати альтернативні види палива, заздалегідь купувати електрообігрівачі. Так, нас зима чекає непроста, але слід реально дивитися на речі і, можливо, допускати зниження температури повітря у приміщеннях, скажімо, до 17-18 градусів замість звичних 22-х. Так, можливо, це не надто комфортно, але варто пам’ятати про людей, які внаслідок війни взагалі втратили власне житло, і яким набагато важче, ніж мешканцям неокупованих територій.

  -  А як із ремонтом доріг? Чи, може, не на часі?

  -  На часі, адже нашими дорогами за останні місяці їздить чимало військової техніки, що не може не впливати на якість дорожнього покриття. Наразі ремонт доріг місцевого значення відбувається, виходячи з можливостей бюджетів громад, зокрема, останніми днями – у Чорнобаї. Водночас є урізання бюджету на рівні Укравтодору, адже кошти спрямовуються передусім на відновлення мостів, переправ на звільнених територіях. Сподіваюся, що люди це розуміють. До війни, в рамках програми «Велике будівництво», плани були грандіозні, а зараз усе по-іншому…

  -  Розкажіть детальніше про допомогу, яку район надає ЗСУ.

  -  Золотоніщина активно допомагала нашій армії з перших днів війни, і ця допомога триває. Сільськогосподарські підприємства надають необхідну техніку, паливо-мастильні матеріали тощо. Особливо хотіла б відзначити керівництво корпорації «Кернел», які без зайвого піару роблять все те, що вважають за потрібне. Кожен керівник у межах можливостей знає, що можна зробити, і робить це. Усі громади району активно включилися у благодійну діяльність, їх жителі збирають кошти  під час благодійних заходів, амуніцію, одяг, продукти харчування, плетуть маскувальні сітки, готують смаколики… Незалежно від політичних уподобань чи належності до тієї чи іншої партії зараз мета у нас у всіх одна, і люди дійсно проявляють свої найкращі риси. Низький їм усім уклін!

  -  Скільки на Золотоніщині внутрішньо переміщених осіб (загалом і по громадах)?  За яким принципом відбувається розподіл їм гуманітарної допомоги? Чи надходять від них скарги?

Золотоніщина з перших днів війни активно пирймала людей, які опинилися в зоні бойових дій та вимушені були звідти виїхати. Загальна кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в Золотоніському районі становить близько 17 тисяч. Найбільше приїхало з Київської, Донецької, Харківської, Луганської областей, з Маріуполя, Чернігівщини, Миколаївщини, Херсонщини, Сумщини. Значну кількість переміщених осіб прийняли Чорнобаївська та Іркліївська громади (всього 4312 осіб), Золотоніська громада (3259 осіб), Драбівська громада (1584 особи), Новодмитрівська громада (1379 осіб). Гуманітарна допомога їм надавалася з перших днів. Спочатку до збору продуктів, одягу та інших предметів необхідності включилися жителі всього району. Потім налагодили взаємодію з волонтерськими рухами та ОДА. Все, що надходило, розподілялося по громадах в залежності від кількості внутрішньо переміщених осіб, що там проживали. Скарги? Так були. Ми надавали те, що у нас було, що ми змогли придбати, знайти і т.д. А це і продукти харчування, і одяг, і взуття, і засоби гігієни, і постільна білизна. Але деяким хотілося значно більшого. І чомусь думали, що ця допомога є державною та обов’язковою. Але ми пояснювали, знаходили шляхи вирішення, допомагали. І сьогодні спеціалісти різних служб виїжджають в громади, зустрічаються з вимушеними переселенцями, щоб дізнатися їх проблеми та допомогти у їх вирішенні.

  -  Чи готові навчальні заклади району до нового навчального року? Яка ситуація з укриттями?

  -  Станом на сьогодні підготовка ще триває. В районі – 83 навчальні заклади та 11 філій, в яких попередньо буде навчатись 12403 учні (прийом заявок від батьків ще триває). В районній адміністрації була створена комісія по обстеженню найпростіших укриттів. Комісією було перевірено 69 об’єктів, були виявлені недоліки, які потрібно усувати. Але найголовніше це те, що рішення про форму навчання – офлайн чи онлайн – будуть приймати самі батьки з урахуванням безпекової ситуації. Але ми будемо робити все можливе щоб діти мали можливість піти 1 вересня до школи.

  -  Наскільки медичні заклади Золотоніщини готові  і надалі надавати лікувальні послуги краянам?  Цілком імовірно, що восени на нас чекає нова хвиля ковіду…

  -  Медичні заклади району працюють  у штатному режимі, їх працівники стоять на варті здоров’я краян.  Наразі завершується монтаж кисневої станції в Золотоноші, адже про ковід забувати не варто. Зараз у районі фіксуються поодинокі випадки цього захворювання, яке поки що протікає у легкій формі, без госпіталізації. Вакцина є, так що варто робити щеплення від ковіду. Я, зокрема, планую ввести бустерну дозу.

  -  Як кажуть, війна робить нас чеснішими і забирає багато зайвого. Чи змінилися Ваші погляди на життя за останні 6 місяців? І чи змінилися Ви самі?

  -  Так, змінилася і, сподіваюся, на краще. У такій екстремальній ситуації, у якій ми всі опинилися, по-іншому розставляєш життєві пріоритети, розумієш, настільки цінними є мир, життя, здоров’я людини, а не товщина гаманця. Я стала емоційніше реагувати на звістки про загибель наших воїнів… Стискається серце, душа болить, адже я теж маю сина… А як керівник, я ще більше усвідомила, що потрібно передусім не одягати корону, а йти до людей, вміти чути їх, розуміти їх біди й проблеми, радіти їх успіхам і досягненням. Приємно, що за цей час багато людей відкрилися для мене з кращого боку. Добре, що маю команду однодумців, що мене підтримує моя родина, що значну допомогу у вирішенні багатьох питань мені надає народний депутат України Віталій Войцехівський…

  -  Ірино Володимирівно! Як відомо, найбільша мрія кожного українця, як і, безумовно, Ваша – перемога у війні. А якою є Ваша  мрія №2?

-  Щоб Золотоніський район славився лише добрими справами, щоб усі наші територіальні громади були єдиними у помислах, у роботі, у прагненні до розвитку, при здоровій конкуренції і без ворожнечі. Щоб атмосфера в суспільстві була спокійніша, щоб та шалена підтримка, яку має наш Президент, збереглася і в майбутньому, яке завдяки нашим спільним зусиллям обов’язково має бути щасливим.

 -  Традиційно на завершення: що б Ви побажали читачам нашої газети?

  -  Раніше це було б побажання здоров’я й достатку, а сьогодні – миру, а все інше – прибуде. Бажаю не опускати рук, вірити в Перемогу, в ЗСУ, вірити  у власні сили, бо без цього ніхто не досягне поставлених цілей. Я вірю у себе, і вам цього бажаю! Все буде Україна!

Спілкувалася Людмила ЛЯПКАЛО, газета "Світлий шлях".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь