Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин

Дата: 29.07.2022 09:06
Кількість переглядів: 291

Фото без описуПенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї, які перебували на утриманні годувальника.

До непрацездатних членів сім’ї належать, зокрема:
♦чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
♦діти, які не досягли 18 років (діти, які навчаються, та діти-сироти -  23 років) або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
♦чоловік (дружина), один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

?Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

→Звернення за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника здійснюється шляхом особистого подання заяви (після виникнення права на отримання такої пенсії) з необхідними документами до обраного територіального органу Пенсійного фонду України або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID. У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

→До заяви окрім стандартного переліку документів, визначеного Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань або з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника обчислюється на підставі наданих до заяви документів та не може бути нижче 100 % прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність на одного непрацездатного члена сім’ї, 120 % – на двох, 150 % – на трьох і більше.

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає у непрацездатних членів сім’ї через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Довідково: відповідно до Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин" особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру досудових розслідувань або Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому законодавством, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення безвісти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь