Росія – держава-терорист, – промова Олексія Резнікова на платформі Atlantic Council

Дата: 20.07.2022 16:30
Кількість переглядів: 119

Фото без описуНа початку хочу подякувати Atlantic Coucil за співпрацю. Вона триває вже третій рік. Ціную можливість представити позицію України на вашому майданчику.

Також дякую справжньому другу України — Послу Джону Хербсту за особистий внесок в підтримку нашої держави.

У моєму виступі одна ключова теза.

Росія — це держава-терорист.

Росія безпосередньо вчиняє акти державного терору проти України. Вбиває тисячі наших людей, жінок, дітей, руйнує нашу країну.

Якщо взяти лише три найвідоміші ракетні атаки по мирним містам, які сталися у липні — Вінниця, Часів Яр на Донеччині та Сергіївка в Одеській області — там загинуло 92 людини, в тому числі — 5 дітей. Ще 202 особи поранено. Це не рахуючи щоденні жертви серед цивільних від артилерійських обстрілів.

Водночас Росія — це держава-глобальний спонсор тероризму. Вона намагається утвердити терор як спосіб вирішення питань на глобальному рівні.

Головним інструментом терориста є страх.

Різниця між Україною та Росією в тому, що українці хочуть жити вільно і в добробуті. Ми будуємо державу, де в основі — права і свободи людини. Ми виходили за це на Майдан. І готові за це битися і вмирати.

Натомість Росія може існувати тільки як вертикаль страху, що живиться нафтою, газом та людською кров’ю.

Тому війну в Україні в принципі не можна закінчити якимись поступками територій. Москву не цікавить якийсь конкретний шматок України, конкретне місто чи якась галузь економіки.

У Москві хочуть, щоб ми змінили спосіб життя. Відмовились від наших цінностей. Щоб ми боялися і корилися. Бо в цьому джерело влади Кремля всередині самої Росії.

Більш того — цю війну неможна локалізувати в Україні. Російська влада говорить це прямим текстом. Згадайте — наприкінці минулого року Росія погрожувала не Україні. А Заходу. НАТО. Європі.

У Росії хочуть, щоб демократичний і успішний Захід зник як альтернатива. Мета Кремля — підрив НАТО та ЄС. Ззовні або з середини.

Тому немає рубежу в Україні та Європі в цілому, де Росія зупиниться сама. Її можна зупинити, тільки давши відсіч.

З огляду на це Росія як держава терорист — це проблема всього світу.

Сьогодні Москва вчиняє масові воєнні злочини в Україні. Викрадає, грабує, ґвалтує, вбиває.

Водночас Росія вже використовує для терору:

Продовольство. Про те, що Кремль використовую зерно як зброю прямо сказав Жозеп Боррель на зустрічі G20.

Енергоносії. Росія шантажує закриттям доступу до своїх ресурсів і блокує альтернативні поставки нафти з Казахстану тощо.

Мігрантів. Цей інструмент Кремль застосовував у 2015 році. А також у 2021 році — коли бути атаки мігрантами на країни Балтії через Білорусь.

Ядерну енергію. Росія вперше в історії вчинила акт збройного захоплення державою атомних електростанцій. У Запоріжжі, на найбільшій АЕС в Європі росіяни майже 5 місяців тримають у заручних персонал. Нещодавно вони вбили одного з працівників.

Шантаж ядерною зброєю. Пропагандисти Кремля на федеральних каналах відкрито говорять про можливість ядерного удару, у том числі — по одній з країн НАТО.

Для досягнення військових цілей Кремль застосовує:

? Інші країни у якості проксі. Насамперед — це Білорусь.

? Кібер-зброю.

? Пропагандистську зброю, дезінформацію.

? Порушення права вільного судноплавства, тощо.

Весь цей терористичний арсенал загрожує не тільки і не стільки Україні. Він масштабується на всю планету.

Це спосіб утвердити новий світовий лад. Заснований на страху. Не на міжнародному праві, а на праві сильного.

Небезпечні передумови для нового ладу є.

По-перше, діючі міжнародні інститути — ООН, ОБСЄ тощо — довели свою неспроможність попередити війну. Ці інструменти не працюють, коли держава-постійний член СБ ООН і співзасновник світового ладу після Другої світової війни діє як глобальний терорист.

По-друге. Такий лад може бути привабливим для інших тиранів. Які будуть використовувати російський арсенал для вирішення своїх завдань.

По-третє, демократичний світ повільний у своїх реакціях.

Тому представники України на різних рівнях — починаючи з Президента України Володимира Зеленського — скрізь говорять: треба офіційно визнати Росію державою — спонсором тероризму. Ставитись до Кремля як до лідера глобального терору. І вживати відповідних заходів.

Як юрист я переконаний, що для цього більш ніж достатньо формальних підстав. Росія фінансує терористичні угрупування «Вагнера» та інші. Вона створила терористичні осередки «ЛДНР». Кремль безпосередньо дає команди підконтрольним зграям терористів, які вдягнуті у військову форму, вбивати українських дітей. Руйнувати лікарні, школи, зерносховища. Спалювати врожай. Доказів — безліч.

Ми закликаємо прислухатись до України і діяти зараз. Бо ми попереджали наших партнерів про все, що зараз відбувається.

Дозволю послатися на мій же матеріал, оприлюднений на сайті AtlanticCoucil 3 грудня 2021 року.

Там я писав, що повномасштабний конфлікт спричинить появу 3–5 млн біженців з України, а також загрозу глобальній продовольчій безпеці.

Так само я вказував, що незалежно від рішення західних партнерів — вживати чи не вживати превентивні заходи проти Кремля, давати чи не давати допомогу — Україна буде битися. Бо ми значно сильніші, ніж були у 2014 році. І це сталося в точності.

Західні аналітики прогнозували, що Київ впаде за 3 дні. А вся Україна — за 10 днів, що буде встановлено проросійський режим. Натомість Сили оборони України і весь український народ б’ються вже майже 5 місяців.

Впевнений, що цієї війни не було б, якби у 2008 році Україна та Грузія отримали б ПДЧ в НАТО.

Росію можна було зупинити після нападу на Грузію у 2008 р. і після окупації Криму навесні 2014 року.

Росію можна і треба було зупиняти, коли вона захопила Азовське море і почала повзучу окупацію Чорного. Коли вона перетворювала Білорусь на плацдарм для атаки. Але тоді нам казали «не провокуйте Путіна»…

Навіть взимку 2021/22 років була можливість зберегти мир, якби були введені санкції, про які ми просили. І які введені зараз!

І якщо б Україна отримала зброю. Яку ми почали отримувати після 24 лютого! Хоча до цього мені особисто поважні люди казали — «це неможливо».

Тепер у Європі триває війна, якої не було 80 років.

Тому ми закликаємо почути наш рецепт.

Перше. Не треба боятися. Росію треба перемогти на полі бою. Україна довела, що це можливо. Але нам потрібна зброя для перемоги.

За неофіційними оцінками бойовиків російських окупаційних військ, втрати окупантів в боях за Сєвєродонецьк та Лисичанськ складають близько 10–11 тис. вбитими (більше 2 тис — бойовики так званого 2 армійського корпусу Луганської народної республіки та близько 8–9 тис. — військовослужбовців збройних сил Росії). Кількість поранених — понад 20 тис., третина з яких важкі, з мінно-вибуховими ампутаціями кінцівок.

Перемога може бути тільки одна — повернення усіх захоплених Росією територій, включно з Кримом. Зброя потрібна швидко і в достатній кількості.

Нам потрібні засоби ППО/ПРО, далекобійна зброя, зокрема — MLRS. Протикорабельні ракети, авіація та бронетехніка. Щоб здійснити успішний контрнаступ і викинути ворога.

Друге. Неможна залежати від терориста. Треба змінити свідомість і привчити себе діяти, коли терорист ізольований. Ідея Заходу втягнути Росію у взаємодію — не працює. Поки Росією керують з допомогою страху.

Повномасштабна війна показала, наскільки еліти окремих країн залежні від Росії. Таке враження, що вони стали жертвами «стокгольмського синдрому». Його треба позбутися.

Починаючи від знищення російського павутиння дезінформації, політичного впливу. І до відмови від російських енергоносіїв. Тоді Росія не зможе тиснути.

Третє. Треба позбавити терориста ресурсів, щоб він не міг представляти загрозу. Необхідно посилити санкції та виключити їх обхід. Без ресурсів Кремль зможе тероризувати тільки своє населення. І то — недовго.

Тому вкрай важливо визнати Росію державою — спонсором тероризму.

Четверте. Необхідно розпочинати діалог про основи нового світового ладу. Президент Володимир Зеленський вже зазначав один з принципів: світ повинен реагувати на порушення правил протягом 24 годин. Тоді агресія не матиме сенсу.

Також ми бачимо, що сьогодні США знову стають лідером у боротьбі з тероризмом, як це було після 09/11. Показово, що Росія саме 11 вересня планує влаштувати імітацію якогось рішення, «референдуму», щодо приєднання захоплених українських територій. Навіть на рівні символів Кремль асоціює себе з терористами.

Ініційований Вашингтоном формат Рамштайну, який модерує мій колега і друг України державний секретар з питань оборони Ллойд Остін ІІІ — це пробраз відповіді вільного світу на глобальну терористичну загрозу. Там вже присутні 50 країн з усіх континентів.

Цінність цього формати в тому, що крім спільного розуміння викликів там є спроможність і воля діяти.

Україна дуже вдячна Сполученим Штатам за лідерство в організації міжнародної допомоги. Та всім партнерам, хто нас підтримує.

У квітні світ дізнався про акти геноциду у Бучі під Києвом. І жахнувся. Нам ще доведеться дізнатися про десятки таких місць на тимчасово захоплених територіях. Україна не зупинить спротив, бо ми хочемо вижити як нація.

Якщо ми усі хочемо жити у безпечному світі, немає іншого варіанту, ніж зупинити терористів. І притягнути їх до відповідальності через спеціальний трибунал. Краще це зробити в Україні зараз, ніж біля нової Берлінської стіни.

Дякую за увагу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь