В Україні стартує реформа управління відходами

Дата: 21.06.2022 16:17
Кількість переглядів: 112

Україна нарешті робить перший крок на шляху до цивілізованого управління відходами. Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №2207-1-д «Про управління відходами». “За” проголосувало 282 народних депутати. 

Фактично, сьогодні Україна є єдиною країною в Європі, де держава не має контролю над відходами, а понад 90% їх захоронюється в землю. Наша мета – бути повноправним членом Європейського Союзу, тож ми повинні показати здатність проводити реальні європейські реформи.

Прийняття рамкового Закону «Про управління відходами» дає можливість розпочати зміни, які необхідні Україні для того, щоб стати членом Європейського Союзу.

Закон дозволить:

  • впровадити європейську ієрархію поводження із відходами,
  • організувати планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях,
  • закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм.
  • створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів.
  • встановити принцип «забруднювач платить»
  • впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами.

Законопроєкт № 2207-1д лише встановлює рамку нових сучасних правил функціонування системи управління відходами в Україні. На його основі будуть розробляти низку інших необхідних секторальних законів. Кінцева мета – зробити поводження із відходами ефективнішим і безпечнішим для людей і довкілля.

Тож дякуємо народним депутатам за роботу та важливе рішення, що дозволить Україні побороти навалу відходів та стати ще на крок ближчими до повноправного членста у Європейському Союзі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь