Підготовка до прийдешнього опалювального періоду на контролі Держенергонагляду

Дата: 03.06.2022 10:03
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

Одним із важливих напрямів роботи Держенергонагляду у сфері теплопостачання є контроль за підготовкою теплових господарств до опалювального періоду. Фахівці відомства продовжують брати участь у заходах з підготовки теплових господарств до роботи в опалювальний період 2022-2023 років (далі – ОП) та здійснювати моніторинг суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування і постачання теплової енергії щодо пошкоджень об’єктів теплопостачання внаслідок агресії з боку російської федерації.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Чернігівській області за письмовими зверненнями органів місцевого самоврядування та закладів освіти (ліцеїв, коледжів та інших), які розташовані на територіях Прилуцького та Чернігівського районів, проведено огляди теплових господарств установ соціально-важливої сфери з питань їх технічного стану та організації експлуатації установок і мереж.

У ході заходів з’ясовано, що керівниками закладів, розташованих на територіях, які були окуповані російською федерацією та яким у результаті бойових дій було завдано значних ушкоджень критичній інфраструктурі, вже розроблено заходи та одразу розпочато роботи з підготовки теплових господарств до ОП, організовано добір обслуговуючого персоналу та його навчання.

Разом з тим представниками Управління виявлено недоліки щодо організації експлуатації та технічного стану теплових господарств:

• в індивідуальних теплових пунктах подавальні та зворотні трубопроводи теплових мереж не оснащено засобами вимірювальної техніки або встановлено засоби вимірювальної техніки з простроченим терміном повірки (манометри, термометри);

• в індивідуальних теплових пунктах на теплових мережах частково пошкоджена або відсутня теплова ізоляція;

• не проведено ревізію запірної арматури (засувки подавальних та зворотніх трубопроводів забруднені, присутні сліди корозії та накипу);

• порушено цілісність остеклення віконних рам будівель, між дерев’яними рамами та будівельними отворами в наявності великі щілини та зазори.

За результатами проведених моніторингів, з метою своєчасної підготовки теплових мереж до ОП, керівникам закладів надіслано рекомендаційні листи щодо необхідності врахування виявлених недоліків та розроблення заходів з їх усунення. Виконання в повному обсязі розроблених заходів забезпечить своєчасну підготовку установок та мереж, а також надасть можливість безперебійно отримувати теплову енергію.

Фахівцями Управління Держенергонагляду у Черкаській області відповідно до звернення комунального некомерційного підприємства "Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги" проведено моніторинг технічного стану та організації експлуатації теплових установок і мереж медичного закладу.

Проведеним оглядом теплового господарства підприємства, виявлено наступне:

• у межах теплового пункту трубопровід подачі мережної води до закладу має ділянку з відсутнім захисним фарбуванням та порушеною тепловою ізоляцією;

• на трубопроводах подачі та повернення теплоносія не проведено чистку встановлених фільтрів;

• в термокармані трубопроводу подачі мережної води до закладу встановлено несправний термометр, відсутній захисний чохол;

• на трубопроводі подачі мережної води до закладу відсутній проєктний манометр;

• на трубопроводах мережної води в межах теплового пункту відсутнє відповідне розпізнавальне забарвлення та надписи;  

• манометри вимірювання тиску мережної води мають прострочений термін повірки;

• на запірній та регулюючій арматурі відсутні надписи відповідно технологічної схеми тощо.

За результатом проведеного огляду, з метою якісної підготовки до прийдешнього ОП, ефективного використання теплової енергії, підтримки належного технічного стану теплового обладнання закладу, надано відповідні рекомендації на усунення зазначених порушень.

На Дніпропетровщині за зверненням Комунального некомерційного підприємства «Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №6» Дніпровської міської ради представниками Управління взято участь у складі комісії з проведення робіт з промивки та гідравлічних випробувань теплових мереж.

Перед початком проведення гідравлічних іспитів були виконані наступні основні заходи, а саме:

• розроблено програму та методику проведення іспитів;

• промивання систем опалення та заходи, які необхідно провести для недопущення пошкоджень цілісності внутрішньобудинкових систем опалення;

• перевірено закриття запірної арматури на відгалуженнях інженерних мереж до корпусів підприємства.

Промивання внутрішньобудинкових мереж та опалювальних приладів проводилось гідропневматичним методом за допомогою пересувного компресора. Мережі промиті до повного освітлення води.

Випробування проводились за участю представника теплопостачальної організації, представника споживача та представника підрядної організації.

Випробування проведені тиском 7 кгс/см2 протягом 15 хвилин, падіння тиску не зафіксовано. Всі мережі об’єктів Комунального некомерційного підприємства «Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №6» Дніпровської міської ради витримали гідравлічні випробування. Поривів не виявлено.

Начальник Управління Держенергонагляду у Закарпатській області взяла участь у розширеному засіданні оперативного штабу з питань забезпечення підготовки та стабільного проходження ОП.

На порядок денний були винесені питання підбиття підсумків проходження попереднього ОП та основних завдань з підготовки господарського комплексу й бюджетної сфери області до роботи в прийдешній ОП.

Попередній ОП в області пройшов стало без суттєвих зривів. З метою належної підготовки до прийдешнього ОП, враховуючи особливості проходження попереднього ОП, головою обласної військової адміністрації видано відповідне розпорядження, яким визначено основні завдання та заходи з підготовки господарського комплексу до ОП.

У ході засідання було вирішено:

• забезпечити проведення робіт з підготовки до роботи в ОП у необхідних обсягах;  

• провести процедури закупівлі твердого палива, створивши необхідний нормативний запас для роботи котелень та забезпечити своєчасне укладання договорів на постачання природного газу.

Зі свого боку Управлінням Держенергонагляду у Волинській області з метою своєчасного формування організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств до ОП надіслано відповідні інформаційні листи з рекомендаціями для суб’єктів господарювання, а саме:

• теплопостачальним організаціям - 22 листа;

• споживачам теплової енергії (управлінням) - 4 листи;

• органам місцевого самоврядування - 4 листи;

• Волинській обласній державній адміністрації - 1 лист.

Держенергонагляд продовжує вживати заходи з метою якісної та своєчасної підготовки теплових господарств до роботи в ОП та здійснювати моніторинг суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування і постачання теплової енергії щодо пошкоджень об’єктів теплопостачання внаслідок агресії з боку російської федерації контроль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь