У лісах Черкащини – висока та надзвичайна пожежна небезпека

Дата: 17.05.2022 14:22
Кількість переглядів: 152

У лісах Черкащини встановилася висока (4 класу) та надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. Наразі у лісах держлісфонду трапилося 10 випадків низових лісових пожеж на понад 5 гектарах. На жаль, основною причиною виникнення лісових пожеж завжди був і залишається людський фактор – понад 90% займань з’являються через людську необережність чи недбалість, а також через невиконання розпоряджень про заборону відвідування лісів.

Станом на сьогодні працівники державної лісової охорони у ході рейдів затримали двох порушників правил пожежної безпеки в лісах України та наклали на них штрафів на суму 3060 грн.

За прогнозом Черкаського обласного центру з гідрометеорології, наразі в області спостерігається переважно сонячна, без істотних опадів погода. Середньодобові температури в межах норми. За таких погодних умов, показник пожежної небезпеки зростатиме.

Нагадуємо, шо на Черкащині розпорядженням голови ОВА від 25.03.2022 заборонено відвідувати ліси. Це стосується і в’їзду до них транспортних засобів. Виняток – службовці, які забезпечують оборону держави, національну безпеку, охорону правопорядку та виконують лісогосподарські заходи. Це розпорядження діє на період воєнного стану задля безпеки громадян та збереження лісів від пожеж.

У держлісгоспах Черкащини під час пожежонебезпечного сезону постійно здійснюється комплекс попереджувальних протипожежних заходів. Встановлено чергування, відбувається патрулювання, роз’яснювальна робота з населенням. Функціонують камери відеонагляду, прокладено 1125 км нових мінералізованих смуг та проведено догляд за 3380 км існуючих мінсмуг.

Нагадуємо, що спалювати суху рослинність заборонено відповідно до чинного законодавства. Згідно зі статтею 77-1 КУпАП штраф за самовільний підпал трави для громадян – від 3060 грн до 6120 грн, для посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн. У межах об’єктів заповідного фонду: для громадян – від 6120 грн до 12240 грн, для посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн.

За порушення правил пожежної безпеки у лісах відповідно до статті 77 КУпАП громадяни мають сплатити від 1530 грн до 4590 грн, посадові особи – від 4590 грн до 15300 грн. Якщо ці дії призвели до знищення або пошкодження лісу штраф для громадян – від 4590 грн до 15300 грн, для посадових осіб – від 10710 до 30600 грн.

Крім того, 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Зокрема, у статті 113 «Диверсія» йдеться про те, що вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, а також вчинення з тією самою метою дій, спрямованих на радіоактивне забруднення, масове отруєння, поширення епідемій, епізоотій чи епіфітотій, – карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Лісівники Черкащини звертаються до всіх громадян: дотримуйтеся правил пожежної безпеки! Якщо ж ви виявили загоряння в лісі або поряд з ним, терміново повідомте місцеве лісництво, обласне управління за телефоном (0472) 37-00-72 або 101. Просимо утриматися від відвідування лісів, бути свідомими та робити все необхідне задля збереження лісіових масивів від пожеж!

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь