“Реагуйте на тривоги, якщо хочете зберегти своє здоров’я”, – голова області Табурець

Дата: 28.04.2022 11:41
Кількість переглядів: 106

Як працює область в умовах війни, про прийом переселенців у нашій області, про те, як Черкащина допомагає іншим регіонам, про посівну, прогнози на війну і багато іншого читайте в інтерв’ю начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця виданню “18000: новини Черкас”.

ПРО БОРОТЬБУ З КОЛАБОРАНТАМИ НА ЧЕРКАЩИНІ

З початку війни у Черкаській області нашими правоохоронними органами порушено 24 кримінальні справи, з яких 17 – невизнання російської агресії, 2 – розголошення діяльності наших збройних формувань, решта – колабораціонізм. Це говорить про те, що в нас є особи, які ведуть проросійський спосіб життя: в інтернеті пишуть, агітацію проводять серед своїх знайомих.

Три такі справи передані до суду. Сподіваюсь, що кримінальний кодекс дозволить нам покарати цих людей. Покарання від 5 до 12 років, при тяжких наслідках – до 15 років.

ПРО ПЕРЕВІРКУ ДОКУМЕНТІВ НА БЛОКПОСТАХ ТА ФУНКЦІЇ ТРО

Було багато блокпостів на початку. Надалі вдалося це впорядкувати. Ми маємо певну кількість визначених блокпостів, де контролюється в’їзд та виїзд з області та в область. Вони укомплектовуються нарядом патрульної поліції, який перевіряє документи.

Підрозділи територіальної оборони на тих постах, де немає поліції, мають свої функції: ведення спостереженняохорона об’єктівсупроводження вантажів. Перевірку вони не здійснюють. Коли ТрО виставлена біля військових об’єктів, вона має права вимагати документи, бо це критична інфраструктура.

Функції ТрО? Це рід збройних сил, вони готуються до відбиття збройної агресії. Головна його функція – це проведення бойової підготовки.

ПРО ДВА МІСЯЦІ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Перші дні війни були визначальними, щоб згуртуватися і зосередити сили. На сьогодні в поточному веденні війни ЗСУ змогли дати відсіч і зупинити ворога.

Чернігівська і Сумська області звільнені від окупантів. Ми маємо не менший вогневий вплив на Сході і Півдні, за рахунок цього ми стримуємо ворога. Від західних партнерів ми отримуємо потужну і сучасну зброю. Сподіваюся, ми не дамо противнику досягти своїх цілей і продовжимо звільняти територію України. Ми на своїй території і наші воїни нищать ворога.

ПРО ПРОГНОЗИ

Зараз напружена ситуація на Сході, також ворог намагається наступати із Півдня в напрямку Запоріжжя. Можна прогнозувати, що ворог буде намагатися в межах Донецької і Луганської області відтісняти наші війська. Наскільки це йому вдасться – залежить від нас.

Вони ведуть призов на окупованих територіях. Це показник, що немає багато бажаючих воювати. Щодо стратегії захоплення Києва. Я не думаю, що у ворога вистачить сил на це. Різко наступати не вийде.

За період війни було більше 200 тривог на Черкащині. Нам нами пролітають ракети. Кожного разу, як щось “вилітає” від них, ми не знаємо, куди воно полетить. Тому, якщо ми хочемо зберегти своє здоров’я, прохання реагувати на тривоги.

ПРО ДОПОМОГУ АРМІЇ

Мова йде про матеріально-технічне забезпечення засобами захисту: бронежилети, шоломи, окуляри. Це те, що найбільше зараз потребують ЗСУ. Також багато передано автомобільної техніки. Ми тут використовуємо і прихильників поїздити нетверезими, і наші волонтери дуже багато допомагають технікою з-за кордону.

Центральне забезпечення ЗСУ з боку державного керівництва – потужне. Враховуючи нашу промисловість, яка працює в цьому форматі, враховуючи допомогу від партнерів.

Наголошую: волонтерська діяльність дуже важлива. Якби не вона, то, мабуть, ми були б вдвічі-втричі слабшими, ніж ми є.

ПРО ТЕ, ЯК НАША ОБЛАСТЬ ПІДТРИМУЄ ІНШІ РЕГІОНИ

Відповідно до розподілу між адміністраціями, ми беремо відповідальність за конкретні області. Черкащина надсилає комплекти продуктових наборів на Київську область. Вона сильно постраждала, особливо північні райони: Ірпінь, Макаров. Протягом цього місяця лише на Київщину ми відправили близько 500 тонн таких наборів, це 50-55 тисяч продуктових наборів.

Окремих продуктів ми багато відправили у звільнені міста Чернігівщини, Сумщини. Багато муки і першочергових продуктів.

Також йдеться про будівельні матеріали і бригади добровольців, які посилюють діяльність ДСНС. Вони допомагають розбирати руйнування. Багато добровольців з нашої Черкащини поїхали трудитися. Ми відправляємо великі вантажі з будівельними матеріалами у звільнені об’єднані територіальні громади Чернігівщини, Сумщини, які найбільше постраждали. Це фанера, ДВП, дерево, метал, цвяхи.

Підприємці телефонують і кажуть: є 10 кубів такого-то матеріалу, чи скло і готові допомогти.

ПРО ЖИТЛО ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Кабмін опрацьовує документ, де визначені області, які будуть будувати для внутрішньо переміщених осіб. Розглядаються і готові об’єкти, які не продавалися чи не були добудовані (готовністю 80-90%).

Ми розглянули, що ми можемо зробити і надати громадянам, які приїхали на Черкащину. Є кілька варіантів розміщень. Попередньо така програма на першому етапі включатиме будівництво до 2000 квартир. Це необов’язково будуть саме Черкаси. Ми будемо розглядати всі регіони Черкащини.

Щодо Черкас ми дійсно розглядаємо колишній полігон для забудови такою категорією будинків. Самі проекти поки що неготові. Попередньо: це невеликі будинки на 4-5 поверхів.

Це позитивно для наших будівельників, які займатимуться цими будинками. Оскільки йдеться про комунальну власність цих квартир, ми будемо видавати їх тим категоріям, які потребують житла: це військові та постраждалі від війни.

Там має бути житловий комплекс із садочком, школою, лікарнею.

ПРО НАСЛІДКИ РАКЕТНОГО УДАРУ ПО УМАНЩИНІ

Умань – найбільше постраждала в перший день війни. Відбулися ракетні обстріли військового містечка. Це були склади. Детонування відбулося. Об’єкт практично знищено. І ми маємо величезні наслідки.

Пошкоджено понад 100 об’єктів: це будинки, школи, дитячі садочки, комунальні об’єкти. Проводиться щоденна робота нашим управління міністерства НС у Черкаській області. Лише за останню добу знешкодили понад 140-150 боєприпасів. Це ті, які не зірвалися, а порозліталися і зробили небезпечною велику площу. Оброблено, знешкоджено понад 7 тисяч гектарів.

ПРО ПОСІВНУ

Посівна відбувається відповідно до наших планів. Розпочали раніше, з 1 квітня ми уже активно її проводимо. Середня кількість посівів понад 80% – тобто ми завершуємо посівну.

Буде посіяно понад 270 тисяч гектарів. Це забезпечить і Черкащину, і більшу частину України нашим врожаєм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь