Щодо сплати акцизного податку

Дата: 19.04.2022 11:16
Кількість переглядів: 190

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує про необхідність своєчасно подбати про сплату акцизного податку (далі – податок) до бюджету.

Відповідно до п.222.3 статті 222 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сплата податку при реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, та сплата податку з вироблених в Україні підакцизних товарів здійснюється наступним чином.

 Суми податку перераховуються до бюджету суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації за місячний податковий період.

Відповідно до п.п. 222.1.2 п.222.1 ст. 222 ПКУ суми податку з алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований, сплачуються при придбанні марок акцизного податку.

Суми податку з рідин, що використовуються в електронних сигаретах, сплачуються виробниками таких рідин до бюджету протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня отримання марок акцизного податку.

Так, відповідно до Закону України від 24.03.2022  №2142 – IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану»  у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після скасування або припинення воєнного стану в Україні. Норма Закону діє і на дотримання термінів сплати, та подання звітності акцизного податку також.

Підкреслимо, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати свої обов’язки.

Нагадуємо, що тимчасово, на період до припинення, або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд XX ПКУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь