Що таке поліс “Зелена картка” та як його оформити?

Дата: 18.04.2022 15:36
Кількість переглядів: 180

Фото без опису

Понад 4 млн осіб, за даними Агентства ООН, через російське вторгнення виїхали з України, шукаючи прихисток за кордоном. Багато українців перетинали кордони країн-сусідів на власному автомобілі.

Під час перетину кордонів Польщі, Угорщини, Словаччини та Молдови українці не потребують полісів страхування “Зелена картка”. Однак, це не означає, що вони мають можливість вільного пересування автошляхами без наявності страхування цивільної відповідальності. З метою отримання страхового покриття під час переміщення  територією іншої держави необхідно придбати відповідний поліс:

1)    це може бути “Зелена картка”, оформлена в Україні до перетину кордону, або оформлена чи продовжена за кордоном шляхом дистанційного укладання договору “Зелена картка”  зі страховиками – повними членами МТСБУ;

2)    поліс страхування, оформлений після перетину кордону в країні, на територію якої в’їхав автомобіль.

Що таке “Зелена картка”?

Страховий сертифікат “Зелена картка”  –  страховий сертифікат єдиної форми, що застосовується в країнах – членах міжнародної системи автомобільного страхування “Зелена картка”, зазначених і не викреслених у такому сертифікаті.

“Зелена картка” – це договір міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, який діє на території країн, зазначених у цих договорах.

Договори міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, які діють на території країн – членів міжнародної системи автомобільного страхування “Зелена картка”, посвідчуються відповідним уніфікованим сертифікатом “Зелена картка”, що визнається й діє в цих країнах.

У разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, до країн – членів міжнародної системи автомобільного страхування “Зелена картка” власник такого транспортного засобу зобов’язаний мати дійсний договір міжнародного страхування, посвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом “Зелена картка”.

Міжнародний страховий сертифікат забезпечує відшкодування збитків, заподіяних життю, здоров’ю та/або майну третіх осіб унаслідок ДТП.

Поліс діє за кордоном та на території країн – членів системи “Зелена картка”. Гарантом страхових виплат за полісом “Зелена картка” в Україні є Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ).

Страховий сертифікат “Зелена картка” має єдину форму для всіх членів міжнародної системи автомобільного страхування та діє в понад 40 країнах, у тому числі тих, де зараз перебуває найбільше українців, які залишили свою країну після початку воєнних дій.

Перелік країн, де діє “Зелена картка”: https://cutt.ly/LDJTEXy

У яких країнах поліс “Зелена картка” не обов’язковий для тих, хто їде за кордон на автомобілі?

Громадяни України сьогодні можуть перетинати кордони Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови на власних автомобілях без полісів “Зелена картка”, водночас українські прикордонники також не вимагатимуть обов’язкової наявності полісу під час перетину кордону в ці країни. Перелік цих країн буде розширюватися.

Після перетину кордону цих та інших держав українцям слід подбати про придбання страхового захисту на території країн перебування.

Автовласникам необхідно пам’ятати, що пересування автівкою європейськими дорогами вимагає наявності страхового покриття.

Автотранспортний засіб, зареєстрований в Україні, повинен бути забезпечений або міжнародним страховим сертифікатом “Зелена картка” від українського страховика або прикордонним внутрішнім страхуванням ОСЦПВ європейської країни.

Рада Бюро системи автомобільного страхування “Зелена картка” підготувала корисну інформацію для водіїв українських транспортних засобів: https://cutt.ly/bDJYs4G

Переходьте за посиланням, щоб дізнатися:

·       як перевірити, чи має ваш транспортний засіб страхування цивільно-правової відповідальності;

·       що таке поліс прикордонного страхування та де його придбати;

·       що робити після закінчення терміну дії полісу прикордонного страхування або “Зеленої картки”.

Перевірити статус свого полісу “Зелена картка” можна на сайті МТСБУ за посиланням: https://cutt.ly/2DJG7Bs

Як оформити поліс “Зелена картка”?

З 2 березня цього року МТСБУ спростило систему оформлення “Зеленої картки” та зменшило вартість полісу. Також запроваджено онлайн-оформлення полісів “Зелена картка” шляхом генерування відповідних pdf-файлів (електронний поліс).

Країни-члени системи “Зелена картка” визнають українські електронні поліси, їх не потрібно роздруковувати та можна пред’являти на будь-якому гаджеті.

Щоб скоротити формальності на кордоні ще до його перетину, можна оформити страховку в електронній чи паперовій формі:

1)    в українських страховиків, що є повними членами МТСБУ, їх перелік за посиланням: https://cutt.ly/dDJYAkz

2)    іншого страховика, як страхового агента, що має відповідну угоду з страховиком – повним членом МТСБУ.

Прямуючи в інші країни, поліси “Зелена картка” сьогодні можна оформити в українських страховиків, у тому числі онлайн, як на короткий термін (до 60 днів) зі знижкою 50%, так і на тривалий час.

Деякі страхові компанії для зручності, швидкості та економії дозволяють оформляти  електронні поліси “Зелена картка” та продовжувати їх строк дії з будь-якої країни, перебуваючи за кордоном. Не потрібно шукати відділення страхової компанії у незнайомій країні та платити за європейськими цінами.

Яка вартість полісу?

Вартість полісу залежить від типу транспортного засобу, країни відвідування та терміну дії договору страхування. Страхувальник сам обирає термін страхування. Поліси видаються на мінімальний період – 15 днів – та максимальний період, що не перевищує 1 рік. Ціна на страховий поліс “Зелена картка” встановлена МТСБУ і є однаковою для всіх страховиків. Звертаємо увагу, що вартість полісу “Зелена картка” в Україні нижча, ніж у більшості країн.

Наприклад, вартість полісу автоцивілки в Німеччині – від 900 євро на рік та від 150 євро на місяць. У Польщі поліс коштуватиме близько 1800 злотих (~400 євро) на рік та 180 злотих (~40 євро) на місяць. В Україні вартість полісу “Зелена картка” на рік становить 6899 гривень (~210 євро) та 627 гривень (~20 євро) на місяць.

Актуальні ціни можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/TDJUNi3

Що відомо про дію “Зеленої картки” та поліси прикордонного страхування в інших країнах?

Після введення в Україні воєнного стану деякі держави пропонують українцям безкоштовний поліс або врегулювання страхових випадків і надання страхового захисту українським водіям.

Польща

У Польщі страхові компанії Allianz, ERGO Hestia, PZU та Warta безкоштовно надають поліси внутрішнього страхування цивільної відповідальності автовласників строком на 30 днів. Агентів цих компаній можна знайти на прикордонних пунктах із польського боку кордону. Після завершення цього періоду українські громадяни зможуть продовжити дію полісу, звернувшись в обрану страхову компанію.

Детальніше на сайті Польської страхової палати (PIU): https://cutt.ly/kDJIxJF

Угорщина

Mabisz (Асоціація угорських страховиків) повідомила, що буде допомагати зі страхуванням українцям, які прибувають у цю країну, втікаючи від війни. Транспортні засоби, що зареєстровані в Україні та прибувають на територію Угорщини, повинні мати міжнародний страховий сертифікат “Зелена картка”, виданий українською страховою компанією.

Якщо такого страхового полісу немає, українські автовласники мають укласти договір прикордонного страхування, звичайний тариф для якого становить 90 000 угорських форинтів на місяць (~240 євро).

Угорські страховики сплатять більшу частину страховки за символічну ціну – 1000 угорських форинтів на місяць (~3 євро).

Українці можуть отримати договір прикордонного страхування у відповідних філіях страхової компанії Allianz Hungária Zrt. Прикордонне страхування, укладене у такий спосіб, діє на всій території Європейського Союзу та Швейцарії. Страховку можна оформити на термін 30 днів, а потім (за необхідності) продовжити її дію.

Детальніше: https://cutt.ly/hDJIYO9

Молдова

Перетин кордону на автомобілі можливии? без полісу “Зеленоі? картки”, однак в перші 24 години після в’і?зду до Молдови власникам автомобілів необхідно придбати поліс страхування.

Німеччина

Німецькі страховики покривають шкоду, заподіяну українськими автомобілістами внаслідок ДТП, до 31 травня цього року.

Німецький офіс Бюро “Зелена карта” відповідатиме за врегулювання збитків у разі аварій, а постраждалі в ДТП з вини українських водіїв мають звертатися до нього для відшкодування збитків.

Постраждала сторона буде захищена в межах таких лімітів:

·       7,5 млн євро за шкоду життю і здоров’ю;

·       1,22 млн євро за матеріальну шкоду автомобілю;

·       50 000 євро за фінансові збитки.

Детальніше: https://cutt.ly/vDJIZ6W

Чехія

За інформацією МТСБУ, Чеське страхове бюро забезпечує безкоштовне страхове покриття шкоди, заподіяної незастрахованим українським транспортним засобом, протягом двох місяців після перетину українського кордону.

Для українських автомобілістів у Чехії також створено спеціальну гарячу лінію (+420 251 032 834), оператори якої розмовляють українською мовою.

Детальніше: https://cutt.ly/WDJI3TP

Данія

Українці, які в’їжджають до Данії на автотранспортному засобі, можуть оформити безкоштовний поліс прикордонного страхування. Поліс діятиме 30 днів із дня прибуття до країни.

Бюро автострахування Данії (DFIM), яке виконує функції гарантійного фонду, національного Бюро “Зелена картка” та інформаційного центру з питань автострахування, видаватиме поліси обов’язкового прикордонного страхування для українців.

Детальніше про те, що робити українським автовласникам у Данії для отримання полісу прикордонного страхування: https://cutt.ly/oDJOgz7

Естонія

Естонія також надала українським громадянам безкоштовне прикордонне страхування. Естонський фонд страхування дорожнього руху (LKF) оголосив, що тимчасово бере на себе витрати українських автовласників. Отже, страхувальник не зобов`язаний сплачувати страховий внесок за договором прикордонного страхування, якщо виконано такі умови:

·       це договір прикордонного страхування, укладений для автомобіля з українським номером, який тимчасово використовується в Естонії або в`їжджає в Естонію;

·       страхувальник є громадянином України;

·       договір прикордонного страхування укладається на термін до трьох місяців

Детальніше: https://cutt.ly/dDJORrs  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь