З ініціативи Олени Зеленської в Україні запроваджують новий підхід до реабілітації

Дата: 14.04.2022 15:47
Кількість переглядів: 216

За ініціативою першої леді України Олени Зеленської Міністерство охорони здоров’я разом із національними та міжнародними експертами впроваджує в українську систему охорони здоров’я Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) як національний класифікатор.

Це особливо важливо в умовах війни з Росією, адже бойові дії призводять до травмування великої кількості громадян України – як військових, так і цивільних. Більшість українців, життя яких врятували медики, потребує подальшої реабілітаційної допомоги.

МКФ – це новітня методика визначення стану здоров’я людини після перенесеної травми, яка дає змогу перебудувати систему реабілітації в Україні, зробити її якіснішою, ефективнішою, людиноцентричною. МКФ допоможе запровадити сучасну систему доказової реабілітації для наших громадян, щоб дати їм змогу швидше повернутися до повсякденного життя, до родини та суспільства.

Сьогодні МКФ уже є затвердженим національним класифікатором 030:2022 «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я». Відповідний наказ підписаний Міністерством економіки.

МОЗ разом із Національною службою здоров’я України (ДП «Електронне здоров’я») за підтримки експертів – представників професійних реабілітаційних спільнот займається розробкою програмного забезпечення, що дасть змогу запровадити МКФ та електронний документ «Індивідуальний реабілітаційний план» у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я.

«Якщо людина втратила ногу під час бойових дій, наше завдання – комплексно покращити стан її здоров’я. Для цього потрібні різні фахівці: ерготерапевти, психологи, соціальні працівники насамперед. Бо основна мета реабілітації за МКФ – це дати людині змогу повернутися до повсякденного життя, працювати й залишатись активним членом суспільства», – зазначила перша леді України.

«Сьогодні ми чудово розуміємо, скільки наслідків для здоров’я та життя наших громадян матиме війна, особливо в напрямку реабілітації. Тому впровадження МКФ є першим ключовим етапом розвитку нової системи реабілітації та встановлення інвалідності. Для цього буде розроблений електронний модуль оцінки рівня функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я особи. Сукупність таких рішень дасть змогу створити цілісну систему реабілітації. Також національний класифікатор забезпечить реалізацію Програми медичних гарантій для надання допомоги впродовж гострого, після гострого та довготривалого реабілітаційних періодів на всіх рівнях забезпечення медичної допомоги у закладах охорони здоров’я, реабілітаційних закладах та за їх межами», – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами радника – уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності Тетяни Ломакіної, коли людина проходить через кризовий стан, наприклад інсульт або важке травмування, її відновлення має починатися з перших годин.

«Ми маємо вимірювати не те, що втрачено, а потенціал для відновлення. Тобто ми дивимося на людину з погляду того, що вона може зараз та зможе з часом. Це революційна відмінність від того, як ми дивилися раніше на реабілітацію та інвалідність загалом. І МКФ – це саме такий інструмент, який дасть нам змогу бачити не втрачені можливості, а перспективу та забезпечувати всі можливості для цієї перспективи. Саме тому запровадження МКФ таке важливе сьогодні для переходу до сучасного й прогресивного погляду на реабілітацію, що давно практикується в усьому світі», – наголосила вона.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь