Закон набрав чинності – 100% гарантія банківських вкладів на період воєнного стану

Дата: 13.04.2022 16:33
Кількість переглядів: 139

100%-ва гарантія за банківськими вкладами українців на період воєнного стану вже діє. Відсьогодні набрав чинності Закон України №2180-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», підписаний Президентом 12 квітня.

Як працює система гарантування вкладів фізичних осіб?

У разі ліквідації банку держава, від імені якої діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відшкодовує вкладникам кошти у межах гарантованої суми.

Фонд гарантування вкладів відшкодовує кошти фізичних осіб та ФОП у національній та іноземній валюті, залучені банками на умовах договору банківського (карткового) рахунку чи вклади (депозиту) разом із нарахованими відсотками.

Вклади в іноземній валюті відшкодовуються у гривнях за курсом НБУ.

Як було в мирний час: гарантована сума відшкодування за банківськими вкладами становила 200 000 гривень*. Винятки становили лише вклади в державному Ощадбанку. «Вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою», – зазначається в ЗУ «Про банки та банківську діяльність». Тобто гарантується повернення 100% вкладів.

Як буде на час дії воєнного стану та трьох місяців після: новий Закон запроваджує 100% гарантію за банківськими вкладами фізичних осіб та ФОП (разом із нарахованими відсотками, якщо це був депозит). Гарантія поширюватиметься на вкладників платоспроможних банків. Тобто дія Закону на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації, не розповсюджуватиметься.

Як буде у післявоєнний час: через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме 600 000 гривень.

Більше інформації про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні читайте на спеціальному порталі Національного банку України за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/fin-defense/

*Можливість отримати всю суму депозиту понад 200 тисяч гривень була за декількох умов, які зазначені в статті 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»   https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4452-17#Text


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь