Лісівники Черкащини закликають не палити траву та очерет – такі дії можуть розглядатися як диверсія

Дата: 23.03.2022 12:17
Кількість переглядів: 233

Щороку на початку весни лісівники Черкащини звертаються до населення із застереженнями щодо спалювання сухої трави, листя, очеретів, що наносить величезну шкоду довкіллю. Цьогоріч, коли українці об’єдналися та стали на захист своєї країни, ці застереження щодо спалювання сухої рослинності набувають нових загроз і ризиків.

Лісівники Черкащини попереджають, що такі стихійні весняні підпали можуть призвести до виникнення лісових пожеж, адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко стає неконтрольованим і враз може переміститися з полів, пасовищ, очеретів, господарських угідь до лісових насаджень. І тоді невинне багаття дуже швидко може перетворитися у справжнє стихійне лихо. Наразі працівники всіх відповідних служб та установ задіяні на найважливіших завданнях – рятувати людей в зоні бойових дій, ліквідовувати наслідки війни, допомагати ЗСУ, теробороні, волонтерам. Тож не повинні відволікатися на те, щоб боротися з наслідками людської недбалості в тилу.

Крім того, зараз, як ніколи ми маємо дбати про нашу екологію. В наслідок військових дій та численних пожеж наша екосистема забруднена величезною кількістю токсичних речовин, які є шкідливими для людей. Тож не варто своїми безвідповідальними діями примножувати шкоду довкіллю.

Лісівники Черкащини закликають всіх об’єднатися навколо спільної мети – перемоги України, допомагати та підтримувати один одного, залишатися екологічно свідомими та робити все можливе задля спільного чистого майбутнього.

Нагадуємо, що спалювати суху рослинність заборонено відповідно до чинного законодавства. Згідно зі статтею 77-1 КУпАП штраф за самовільний підпал трави для громадян – від 3060 грн до 6120 грн, для посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн. У межах об’єктів заповідного фонду: для громадян – від 6120 грн до 12240 грн, для посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн.

За порушення правил пожежної безпеки у лісах відповідно до статті 77 КУпАП громадяни мають сплатити від 1530 грн до 4590 грн, посадові особи – від 4590 грн до 15300 грн. Якщо ці дії призвели до знищення або пошкодження лісу штраф для громадян – від 4590 грн до 15300 грн, для посадових осіб – від 10710 до 30600 грн.

Крім того, 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Зокрема, у статті 113 «Диверсія» йдеться про те, що вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, а також вчинення з тією самою метою дій, спрямованих на радіоактивне забруднення, масове отруєння, поширення епідемій, епізоотій чи епіфітотій, – карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, – караються позбавленням волі строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь