Україна й Туреччина уклали Угоду про вільну торгівлю

Дата: 04.02.2022 11:12
Кількість переглядів: 538

Фото без описуПрем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш підписали Угоду про вільну торгівлю.

Підписання документа відбулося 3 лютого в Києві за присутності Президента України Володимира Зеленського й Президента Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана.

«Угода матиме загальний позитивний ефект для економіки України й Туреччини та є взаємовигідною для наших країн. У галузях, що працюватимуть на експорт, будуть створені нові робочі місця, згенерована додана вартість, сплачені податки. Українські експортери на митних платежах заощаджуватимуть близько $370 млн щорічно. За попередніми прогнозами, угода щорічно даватиме додаткові 2,2% до ВВП нашої держави й 2,6% до доходів домогосподарств», — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр України зауважив, що домовленість дасть можливість збільшити товарообіг із Туреччиною з $7,5 млрд до $10 млрд за 5 років. Також завдяки сьогоднішньому підписанню всі дружні країни Чорноморського басейну — Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна — будуть поєднані угодами про вільну торгівлю зі спільними правилами.

Крім того, Україна й Туреччина підписали ще низку документів:

  • Угоду про співробітництво у сфері молодіжної політики уклали Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба й Міністр молоді та спорту Турецької Республіки Мехмет Мухаррем Касапоглу.
  • Меморандум про взаєморозуміння щодо технічного співробітництва між Державною податковою службою України та Адміністрацією доходів Міністерства казначейства та фінансів Турецької Республіки уклали Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба й Міністр закордонних справ Турецької Республіки Мевлют Чавушоглу.
  •  Меморандум про взаєморозуміння щодо створення спільної митної ради між Державною митною службою України та Міністерством торгівлі Турецької Республіки уклали в. о. Голови Державної митної служби України Вячеслав Демченко та заступник Міністра торгівлі Турецької Республіки Мустафа Тузджу.
  • План дій між Державною митною службою України та Міністерством торгівлі Турецької Республіки щодо взаємного визнання програм авторизованих економічних операторів уклали в. о. Голови Державної митної служби України Вячеслав Демченко й заступник Міністра торгівлі Турецької Республіки Мустафа Тузджу.
  • Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про співробітництво правоохоронних органів від 4 грудня 2009 року уклали Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський та Міністр внутрішніх справ Турецької Республіки Сулейман Сойлу.
  • Меморандум про взаєморозуміння між Державним підприємством «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» і Турецьким інститутом стандартів уклали Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба й Міністр промисловості та технологій Турецької Республіки Мустафа Варанк.
  • Рамкову угоду між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво в сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях уклали Міністр оборони України Олексій Резніков і Міністр промисловості та технологій Турецької Республіки Мустафа Варанк.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь